Euroactiv: „Продължаваме промяната“ е изненадващият победител на изборите в България

5351
Euroactiv: „Продължаваме промяната“ е изненадващият победител на изборите в България
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната", новата политическа сила за борба с корупцията в България, е изненадващият лидер след парламентарните и президентските избори в България в неделя (14 ноември), а президентът на страната Румен Радев има добри шансове да бъде преизбран, след като спечели 48,5% на първия тур, коментира Euroactiv.

Според предварителните преброявания в понеделник сутринта "Продължаваме промяната" получава 25,85% от гласовете, следвана от ГЕРБ на Бойко Борисов с 20,38%, Движението за права и свободи с предимно етнически турци с 15, 66%, "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов с 10,54%, Българската социалистическа партия БСП с 9,07%, Демократична България на Христо Иванов с 5,9% и проруската и антиваксърска сила "Възраждане" с 5,4%.

Защо Кирил Петков срази всички? Пет причини за победата

Победата на Кирил Петков и "Продължаваме промяната" вероятно ще сложи край на трите изборни кръга тази година. По време на тях имаше ши...

Резултатите от изборите са изненадващи, според медията, цитираща предизборните проучвания на общественото мнение, които даваха на ГЕРБ силна преднина и поставяха "Продължаваме промяната" на трето място след БСП.

ПП, изградена от бизнесмените с харвардско образование Кирил Петков и Асен Василев, придоби известност въз основа на представянето им като министри в служебното правителство на Стефан Янев (май-септември 2021 г.), когато двамата разкриха корупция в различни сфери. И двамата са близки до президента Румен Радев.

Гласуването се проведе, след като два парламентарни вота, през април и юли, не успяха да излъчат правителство, най-вече заради политическите разправии между така наречените "Протестни партии", съответно "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Вотът в неделя потвърди и силната подкрепа за Румен Радев, остър критик на Борисов, който спечели 48,5% от гласовете на първия тур срещу 21% за Анастас Герджиков, университетски преподавател, подкрепян от ГЕРБ. Радев е в подем преди втория тур на изборите на 28 ноември.

Бимбалов: Търсенето на аналогия между успеха на "Продължаваме промяната" с "Има такъв народ" е грешно

Изборите, братя и сестри, пак ни били изненадали. Все едно все се крият зад ъгъла и изскачат с издути бузи и оцъклен поглед, за да стре...

Медията цитира Петков, който заяви, че ПП ще влезе в преговори за съставяне на коалиция с Демократична България, БСП и "Има такъв народ". Той изключи всякакво сътрудничество с ГЕРБ и ДПС. Петков също така потвърди, че той е кандидатът на неговата партия за министър-председател, като добави, че това не е "червена линия" и че коалиционните партньори ще определят членовете на кабинета. Той потвърди, че борбата с корупцията е приоритет.

Euroactiv цитира и коментара му за това как ще се справи с натиска на Запада върху България да вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на съседна Северна Македония към ЕС, че за решаването на проблемите не са достатъчни само историци, а трябва да се включат и най-добрите бизнесмени.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, беше попитана от журналисти дали смята да подаде оставка, предвид мрачния резултат на нейната сила. В отговор тя заяви, че има заслуга за добрия резултат на Радев, когото БСП подкрепя, и обвини ниската избирателна активност и пандемията.

Изборите ще отбележат влизането в парламента на "Възраждане" на Костадин Костадинов, проруска сила с крайно десни тенденции, която базира кампанията си предимно на послания срещу ваксинацията и ограниченията. Изглежда, че "Възраждане" е привлякла електората на подобни крайно десни формации като "Атака" на Волен Сидеров, НФСБ на Валери Симеонов или ВМРО на Красимир Каракачанов, които получиха резултати под 1%, според медията. Тези сили, които наричат себе си "патриотични", бяха младши партньор на ГЕРБ на Бойко Борисов в близкото минало.

Ройтерс: Нова центристка партия предвещава край за политическата безизходица в България

Очаква се нова центристка политическа партия да спечели парламентарните избори в България, което увеличава шансовете за прекратяване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com