Еврокомисията ни предупреди за забавени и неправилно приложени закони

4326
Еврокомисията ни предупреди за забавени и неправилно приложени закони
Снимка: iStock

Европейската комисия предприе действия срещу България за неизпълнение на определени задължения, произтичащи от правото на ЕС. От Брюксел ни издадоха пет предупреждения, свързани с различни ресори - от защитата на издаваните шенгенски визи, през рисковете от природни бедствия, до правата на обвинените и електронното правосъдие.

Три от наказателните процедури са стари - за околната среда, за правото на информация и за електронното правосъдие, а две от нарушенията са нови. По старите Комисията не е доволна от обяснението на властите относно забавянето на законите. Ако там има още забавяне, след месеци ЕК може да заведе дело срещу България в Съда на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са от септември 2023 г.

Още: Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства

Околна среда

В сектор "Околна среда и рибарство" Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България да финализира своя план за управление на речните басейни (съгласно изискванията на Рамковата директива за водите) и/или плана за управление на риска от наводнения (съгласно изискванията на Директивата за наводненията).

Мотивираното становище е втора стъпка от предупрежденията на ЕК - след официалното известие. Ако дадената страна не предприеме действия в определен период след становището - обикновено 2 месеца, то ЕК може да заведе дело пред Съда на ЕС. По-нататък пък са възможни наказателни процедури и санкции.

Страната ни закъснява с прегледа, приемането и съобщаването на третите планове за управление на речните басейни и вторите планове за управление на риска от наводнения.

Още: Денков: Падна още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от ЕС

Шенгенските визи

В сектор "Миграция, вътрешни работи и съюз за сигурност" Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо поради невъвеждането на двуизмерния (2D) баркод в единния формат за визи.

Двуизмерният баркод беше въведен, за да се защитят вписванията на визовия стикер от фалшифициране. България още не отпечатва такъв баркод върху издаваните от нея визови стикери. Страната ни разполага със срок от два месеца, за да отговори на писмото и да отстрани установените от Комисията недостатъци.

Снимка: iStock

Презумпция за невиновност - неправилно прилагане

В сектор "Правосъдие" ЕК ни прати официално уведомително писмо за това, че не е транспонирана правилно Директивата относно укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство. Комисията смята, че някои национални мерки за транспониране, нотифицирани от България, не отговарят на изискванията на директивата - по-специално мерките относно публичното позоваване на вината, правото на лицата да не се самоуличават и средствата за правна защита срещу нарушения на правата по директивата.

Още: "Да пуснем България в Шенген, без да се бавим": Годишната реч на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Освен това Комисията счита, че обхватът на директивата не е интегриран правилно в българското законодателство, съгласно което незадържаните заподозрени лица не се ползват от правата, предвидени в директивата.

Правото на информация

Европейската комисия също така реши да изпрати мотивирано становище на България поради това, че не е транспонирала правилно Директивата относно правото на информация в наказателното производство.

През септември 2021 г. Комисията ни прати официално уведомително писмо. Тя смята, че националните мерки за транспониране не отговарят на изискванията на директивата, по-специално по отношение на правото на достъп до материалите по делото, които са от съществено значение за ефективното оспорване на законосъобразността на ареста или задържането. Освен това Комисията отбелязва, че в България все още не са правилно транспонирани приложното поле на директивата и правото на информация във връзка с правата и разпоредбите относно декларацията за правата при арест.

Още: ЕК удължи 3 наказания за България, включително за автомобилното застраховане

Електронно правосъдие и цифрови инструменти

Европейската комисия реши да изпрати и мотивирано становище на България поради това, че не е транспонирала правилата на ЕС относно използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право, пише БГНЕС. През септември 2022 г. Комисията ни извести с официално уведомително писмо, че не сме съобщили националните мерки за пълно транспониране на директивата до крайния срок - 1 август 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика