Фалшивите новини – фокус на вниманието в навечерието на евровота

1740
Фалшивите новини – фокус на вниманието в навечерието на евровота
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Ваксина срещу дезинформация и софтуер, анализиращ политическите реклами, влизат в инструментариума за борбата с фалшивите новини в навечерието на евровота. Те бяха представени на форум, посветен на дезинформацията, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България.

Водещ на форума беше журналистът Светослав Иванов, който наскоро стана жертва на фалшива новина. Той не се ангажира с прогноза какво ще се случи на предстоящите избори за Европейски парламент в края на май, но с увереност заяви, че изборите ще са белязани от сериозни дебати, политически сблъсъци, много аргументи и от много, много фалшиви новини, с които ще бъдем заляти - не само в България, но и в цяла Европа.

Facebook затвори над 500 страници и акаунти заради фалшиви новини

Facebook премахна 500 страници и акаунти, които са обвинени, че разпространяват фалшиви новини в Централна Европа, Украйна и други Изто...

Често фалшиви новини внушават, че в европейските институции работят хора, които се занимават с маловажни неща и оставят важните въпроси на заден план, посочи при откриването на форума ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. Той посочи интерпретациите в български медии, че ЕС забранявал шкембе чорбата и че вземал чипса на децата.

"В разгара на дебата за Истанбулската конвенция, някой беше снимал знака за асансьор в нашата сграда, където имаше табелка с три човечета със стрелки нагоре и надолу и това излезе в социалните мрежи като новина, че в Дома на Европа, в сградата на Европейската комисия и Европейския парламент, вече има тоалетна за третия пол и че европейските институции променят традиционната структура на семейството в нашето общество", разказа Стойчев. По думите му фалшивите новини и дезинформацията целят да дискредитират европейския проект, да разколебаят вярата в ЕС, в демократичния процес и участието в избори. Затова, според него, е много важно в контекста на приближаващите европейски избори, когато ще бъдем заливани от такива новини, да си говорим за тези проблеми, за хигиената и ползването на различните информационни канали.

В разискванията дали имат значение фактите и за дезинформацията като инструмент по време на избори най-споделяното мнение беше, че Европейският съюз и Европейският парламент са пред много сериозна заплаха от дезинформация. За това алармира и Марайе Аренце, образователен координатор на холандската неправителствена организация DROG, и предложи помощ – имунизация. "Опитваме се да провалим изборите за Европейски парламент с кампания за дезинформация. Събираме единомишленици и ги караме да мислят като троловете и да създават фалшиви новини. Това е имунизация", поясни тя, убедена, че "ако искаме да разберем как работи дезинформацията, трябва да се научим самите ние да я създаваме".

"Не трябва да се страхуваме от дезинформацията. Трябва да видим как тя върши работа, трябва да създадем наша защитна стена, да говорим за това и трябва да се фокусираме върху създаване на много силни умения в медиите, защото в крайна сметка всеки индивид, а не правителствата или фирмите, решава какво е истина и какво не", подчерта Марайе Аренце.

"Ваксината" срещу дезинформация се разработва в лаборатория на Кеймбриджкия университет, съвместно с екипа на DROG, в който влизат учени, журналисти, медийни експерти, съобщи Марайе Аренце и анонсира създадената от тях интернет-игра, наречена "Лоши новини". Играта кара хората да влезнат в ролята на създатели на фалшиви новини. Например: до 30 минути трябва да създадете фалшива новина, да я разпространите и който получи най-много последователи ще победи. Eлементът на конкуренция я прави особено популярна сред учениците. "Достигаме до 100 ученици на ден, така че нашата програма за ваксинация е доста успешна", каза Аренце. Тя съобщи още, че според резултатите от анкета, придружаваща играта, хората, които са я играли, се научавали по-лесно да различават фалшивите новини.

Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини

Ново проучване в САЩ потвърди нещо, което се подозира от доста дълго време, а именно, че хората над 65 г. е по-вероятно да споделят фал...

"Консултирахме долната камара на английския парламент, също и вицепрезидента на Европейската комисия, отговарящ за дигиталния пазар, работим с училищата, а в момента работим много активно с Комитета по регионите в цяла Европа", посочи още Аренце. Тя разказа, че са провели експерименти и в Европейския парламент с участието на група анализатори и агенти под прикритие, които създавали фалшиви акаунти в социалните мрежи и били насърчавани да излъчват негативно съдържание в кампании срещу ярки фигури на Европейската комисия като бившия ѝ председател Жозе-Мануел Барозу, който отиде на работа в американската инвестиционна банка Goldman Sachs, също срещу Мартин Селмайер - най-близкият сътрудник на следващия председател на ЕК Жан Клод Юнкер. "Споделихме тези факти в Брюксел по време на една конференция за комуникациите. Доста неудобни погледи получих, но това беше добро. Ние обичаме да размътваме нещата", сподели експертът по дезинформация.

В препълнената зала 6 на НДК по време на форума Марайе Аренце демонстрира версия на играта, представена в Лондон, където била номинирана за награда: "Нека да играем! Изключете своя морален компас! Вие сте моята лична армия от тролове. Вие сте експерти по дезинформация и ще ми помогнете да унищожим света", надъха аудиторията тя и я поведе - "да изберем тайна самоличност, с която да манипулираме хората от Европа, също обект на нападките - дали да критикуваме политиците или да се ядосваме на чужда страна" ... "Повече ръце се вдигат за чуждата страна. Можем да атакуваме САЩ, Франция".... "Искаме ли армия от ботове на Twitter или да се въплътим в известна личност? Избираме армия от ботове в Twitter. Веднага получаваме огромен брой последователи. Нека видим как реагират и дали се съгласяват с нашите послания – много доре изглежда. Заслужаваме награда и получаваме първата значка за въплъщение".

На следващо ниво в играта, експертът по дезинформация показа как се създава нов уебсайт и направи участниците във форума редактори. "Ще изследваме емоциите или ще докладваме факти? Ще накараме ли хората да ги е страх или ще ги ядосваме? Кой е за ядосването? Ядосани. ОК. За какво ще говорим – за насилие срещу животните или корупция? ОК - корупция"..... "Сега сте не само достоверен източник на информация, но сте го превърнали и в оръжие. Можете да ядосвате хората и да получавате повече последователи", продължи да нахъсва участниците тя. "Опитваме се да разкъсаме Великобритания. Това ни е задачата за деня", продължава играта и в хода ѝ сме упрекнати, че правим фалшиви новини. "Да използваме това!", настоя експертът и показа как: "Ние упрекваме тях, че те пускат фалшиви новини. Туитваме го. Имаме повече последователи. Тази игра на поляризиране играе за нас. Спечелихме и значката за поляризиране - успяхме да поляризираме емоциите" и прикани да посетим сайта на играта.

В рамките на форума Анели Ахонен от Европейска служба за външна дейност представи гледната си точка как да се борим с дезинформацията от Русия, а Сам Джефърс, основател WhoTargetsMe - възможностите за повече прозрачност на целевото таргетиране в съвременните избори. Той презентира софтуера "Кой ме таргетира", който разбива и прави запис на това с какво сте таргетирани и дава възможност за създаване на огромна база данни и подробно анализиране – от кого идва рекламата, защо едни хора я виждат, други – не и пр. След няколко седмици ще бъде достъпен на всички езици на страните-членки на ЕС, съобщи авторът.

Подходът към цифровите заплахи пред демокрацията по време на ирландския референдум за абортите представи Крейг Дуайър, съосновател на Инициативата за прозрачен референдум.

1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшиви новини

100 млн. вида информация стават част от дневния новинарски поток всеки ден. Тя се споделя на различни места и затова никой не може да к...

В екшън-плана на Брюксел за наближаващите евроизбори, както разясни Анели Ахонен от Европейска служба за външна дейност, се поставя акцент на обединяването на усилията на всички европейски институции и държавите-членки. Държавите-членки ще назначат местни експерти, ще има механизъм за споделяне на информация и опит за дезинформацията, т.нар. система за бързо реагиране. Социалните медии ще трябва да докажат, че се съобразяват с Кодекса на добрите практики да изтриват фалшивите акаунти. Те ще трябва и да публикуват доклади всеки месец, които ще са достъпни на широката публика и преди изборите - ако това не е достатъчно, тогава ЕК ще има възможност да приеме някакви регулаторни мерки. Предвижда се и работата с гражданското общество и медиите, което е свързано с плана Европа 2020.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика