FAZ: Двама мениджъри от Харвард в опит да рестартират България

10277
FAZ: Двама мениджъри от Харвард в опит да рестартират България
Снимка: БГНЕС

Прозвучава малко нахакано, когато в средата на миналата седмица Асен Василев казва: „Тенденцията е нагоре, имаме шанс за първо място“, докато социолозите му дават резултат с осем процента след партията на бившия премиер Бойко Борисов. Придружен от обвинения в корупция, партията му остана на второ място. Василев и неговият приятел Кирил Петков са основали партията едва през септември, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от БГНЕС.

Самоувереността на Василев, обаче, не е измамна: в понеделник сутринта при преброени около половината гласове, новоучредената партия на Кирил Петков и Василев е доста по-напред от ГЕРБ с 26 процента от гласовете. Надеждите са заедно с две други реформаторски партии и тази на социалистите, да бъде създадено правителство в отчайващо бедна България, и да бъде спазено обещанието за продължаване на промените от "Продължаваме промяната".

Асен Василев потвърди, че няма да говорят с ГЕРБ и ДПС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпре...

Кои са, обаче, уж новите силни мъже в София? И как успяха да вземат властта от нулата за толкова кратко време, дори и когато само четири от десет българи отидоха до урните в разгара на най-тежката Ковид-криза?

Непланирана политическа кариера:

Василев и неговият приятел Кирил Петков никога не са имали за цел да бъдат наричани "Харвардското дуо", съобщи Василев преди няколко дни в телефонно интервю от централата на компанията му в София. Тя е преобразувана във временен предизборен щаб. Президентът Румен Радев назначи предприемачите за служебни министри през май тази година: Петков за икономиката, Василев за финансите.

И двамата спечелиха общественото доверие: Петков реформира държавната банка за развитие, която даде заеми на няколко големи, вместо на предвидените много малки предприемачи. Василев, който през 2013 г. едва на 35-годишна възраст, оглавява 77 дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в разгара на енергийна криза.

Шпигел: Нова антикорупционна партия спечели изненадващо изборите в България

След третите поред парламентарни избори в рамките на една година застоят в България най-после може да бъде преодолян. Партия „Про...

Василев и екипът му реформираха и събирането на данъците: „Досега то се концентрираше върху малки магазини, пекарни, фризьорски салони и т.н. Насочихме работата към големите данъкоплатци. Събрахме допълнителни 2,5 милиарда лева в рамките на четири месеца. Това отговаря на около 5 процента от планираните държавни разходи за 2021 година. Така имаше повече пари за здравеопазване и увеличение на пенсиите. „Много пенсионери вече не живеят под прага на бедността“, казва Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика