Формированието на НАТО у нас няма да може да се предислоцира

15421
Формированието на НАТО у нас няма да може да се предислоцира
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Щабът (на НАТО) ще бъде разположен в София с 40 души състав. Половината от тях от българи, а останалите от страните от Алианса. Информацията съобщи началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, по време на брифинг. 

Той обясни какво представлява щабът, който ще се разположи в България и какви са командните пунктове: "Вторият център или както го казвате командния център е комуникационен център, той ще бъде разположен във формирование, което съществува и в момента и част от него вече взе участие в операцията срещу джихадистите, като компонент на командването на Алианса в Турция".

Русия възприема ученията на НАТО и САЩ в България като провокация

Съвместни тактически учения с участието на подразделения на сухопътните войски на САЩ започват днес на полигона Ново село в България, и...

Третият център е за обмен на информация между корабите. Той ще бъде разположен във Варна

"Началото на неговото формиране е от 2008 г, но окончателното му изграждане ще се осъществи тази и приемането на сертификацията през следващата година", обяви вицеадмирал Николов.

Батальон за свръзка с НАТО на наша територия не е предвидено да се дислоцира.

"Тази част от батальона за свръзка, която ще се разположи в района близо до София е една рота, заявена преди 4 години и започнала подготовката си за участие. Сертификацията на тази група на начално ниво е тази година. Окончателната й подготовка завършва през 2017 г. Това е наистина едно звено с 50 военнослужещи, между които и двама офицери и има задача само за комуникации", отбеляза началникът на отбраната.

Центърът на НАТО у нас - в Горна Малина край София

Комуникационно-информационен център на НАТО ще бъде изграден в Горна Малина край София. Това заяви пред журналисти военният министър Ни...

Заместник-върховният главнокомандващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу посочи, че Центърът за интегриране на силите на НАТО ще има редица функции. Той допълни: "В самото начало функциите, които ще трябва да изпълнява, ще са по координиране на тренировки и обучения с други държави от Алианса. Отново искам да подчертая това не е бойно формирование, това е щабен елемент".

При Силите с висока степен на готовност ще имат възможност за разгръщане в рамките на няколко дни, като този период се съкращава в зависимост от това,каква е спешността на кризата, от какъв порядък е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика