Георги Близнашки: Хората искат референдумът да е заедно с евроизборите

23239
Георги Близнашки: Хората искат референдумът да е заедно с евроизборите
Снимка: БГНЕС

Официално внесохме 561 528 подписа в Народното събрание. На 14 март проверката на подписите приключи и подписахме протокол. Оказа се, че сме събрали и сме предоставили на Народното събрание 570 029 подписа, т.е. 10 хиляди повече от официално заявените. Подписката беше предоставена още на 14 март на Главна Дирекция "Гражданска регистрация и Административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Много се надяваме, че в края на тази седмица и началото на следващата да имаме отговор дали основната маса от подписи са валидни, така че да се даде възможност на Народното събрание за вземе решение за произвеждане на референдум с европейските избори. Това каза проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за провеждане на изборна реформа на пресконференция, предаде "Фокус".

"Обществените настроения са в подкрепа на референдума, и то в деня на европейските избори. Официални проучвания на "Алфа Рисърч" показват, че 67 % от българските граждани настояват референдумът да бъде заедно с европейските избори. Задължени сме за подкрепата не само на политическите партии от опозицията, но и на множество неправителствени организации, на "Протестна мрежа", на "Ранобудните студенти" и на много известни интелектуалци, които застанаха в подкрепа на кампанията - Кирил Маричков, арх. Христо Генчев, проф. Ивайло Христов, Правдолюб Иванов", допълни проф. Близнашки.

Дончев: Властта се инати референдумът и изборите да не са в един ден

На лице е много голям инат от управляващите да не се проведат европейските избори заедно с референдума. Това заяви пред Дарик радио ...

Доц. Светла Божилова, член на Инициативния комитет заяви: "Ние тук сме различни хора, с различни убеждения и виждания, обединени от една кауза - да се чуе гласът на българските граждани по толкова важни въпроси, свързани с политическия процес в България. Написали сме писма до БСП и ДПС, защото смятаме, че всички политически партии би трябвало да подкрепят референдум с изключителна важност за бъдещето на нашата страна. Оказва се, че и до ден-днешен ние нямаме отговор от тях".

"Според социологически изследвания, над 45 % от гражданите, подкрепящи БСП, са "за" такъв референдум, а подкрепата като цяло според няколко представителни социологически изследвания варира от 55 % и стига до 70 %. Ето защо ние ще продължаваме да настояваме да се чува гласът на българския гражданин. Водещ трябва да бъде този на българските граждани, а не на българския парламент, който в момента има под 10 % доверие", добави доц. Божилова.

Настояваме референдумът да бъде заедно с европейските избори, защото смятаме, че така е най-рационално, допълни проф. Георги Близнашки. "Добре известно е, че навсякъде в Европа изборите за Европейски парламент се разглеждат като второстепенни избори и процентът на гласувалите е под 50% за съжаление, така че интересът на гражданите към тези избори не е особено висок. Ако референдумът се произведе с тях, освен всичко друго, рязко ще нарасне и интересът към европейските избори. Мисля, че всички печелим от това", заяви Близнашки.

"Добавянето на такива ключови реформи в сферата на изборното законодателство допълва картината - да не забравяме, че в продължение на 6 - 7 месеца, в България се отлагаше произвеждането на предсрочни избори с идеята, че има нужда от нов избирателен кодекс. Новият изборен кодекс потвърди статуквото - той не внесе качествено нови идеи, а запазва позициите и отстоява интересите на политическите партии, такива, каквито са представени в Народното събрание. От тази гледна точка, точно сега е моментът да се произведе референдумът", добави проф. Близнашки. По думите му - ще се икономисат някъде около 20 млн. лв., защото по досегашни преценки, един референдум струва толкова - 14 - 15 - до 20 млн. лева.

Подписите за референдум са изпратени за проверка в ГРАО

Събраната подписка за насрочване на референдум с над 500 000 подписа е предадена на Главна дирекция "Гражданска регистрация и админис...

"В този смисъл са и предложенията на президента на републиката - всички избори да бъдат съпровождани от референдум по една или друга тема", посочи той.

"Що се отнася до нашите отношения с отделните политически партии, аз подчертах, че ние не делим подписите. Но истината е, че ПП ГЕРБ изпълниха ангажимента си - те внесоха тези 500 хиляди гласа, но аз не ги смятам за строгопартийни подписи", допълни той.

На въпрос дали е възможно след обявяването на провеждането на референдум въпросите да бъдат редактирани по начин, който ще ги обезсмисли, проф. Близнашки каза: "Както и да ги редактират, те не могат да избягат от философията на замисъла, иницииран от държавния глава, а той е пределно ясен - промяна на днешното политическо статукво".

На пресконференцията по повод обявяването на резултатите от събраната подписка присъстваха и членовете на Инициативния комитет преподавателите в Софийския университет Калин Янакиев, Александър Кьосев, актьорът Веселин Калановски, и т.н.

Георги Марков: Референдумът няма да е с евроизборите, не е изгодно за управляващите

Референдум за изборна реформа ще има, но той няма да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент. Това заяви бившият конституц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика