Георги Първанов: След изключването от БСП най-важното е АБВ да има добър резултат на евроизборите

20902
Георги Първанов: След изключването от БСП най-важното е АБВ да има добър резултат на евроизборите
Снимка: БГНЕС

"От правна и формална гледна точка нищо не означава. Такава постановка в устава на БСП като „самоизключване” няма. А от морална гледна точна няма как да не горчи и да не боли, защото голяма част от живота ми е свързана със социалистическата партия и то през трудния й период". Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия президентът на България в периода 2002 - 2012 Георги Първанов и настоящ лидер на АБВ във връзка с раздялата му с Българската социалистическа партия (БСП).

"Не забравяйте, че когато аз бях начело на БСП, тогава нямаше никакви субсидии, нямаше никакви пари, бяхме в едно ужасно състояние и изведохме партията на печеливши позиции. Уви, някои са го забравили", припомни бившият червен лидер.

България да се защити за "Южен поток", призова Първанов

България да защити интересите си по отношение на "Южен поток". Това призова в Сливен президентът (2002-2012) Георги Първанов и лидер на...

„Единственото важно за нас е АБВ да направи добри резултати на евроизборите. Трябва да се разбере, че АБВ не е еднодневка и не се създава само за изборите”, подчерта Първанов. И добави - АБВ няма да бъде партия, засега ще е гражданска коалиция, а след това коалиция от отделни партии, главно от лявото пространство. "За нас е по-важно наистина да се разбере, че АБВ не е еднодневка, не е формация, която се създава само за евроизборите да вкараме двама или трима евродепутати", подчерта Първанов.

България има повече ползи от Европейския съюз и позицията на АБВ по въпроса е ясна, продължи Георги Първанов относно коментар на кмета на Перник Росица Янакиева пред „Россия 24”.

В интервюто Янакиева изказва мнение, че ЕС взема повече от България, отколкото дава, включително в рамките на националното законодателство. Първанов обаче посочи, че АБВ е изразило позицията си и чрез лидера на листата си Ивайло Калфин, като добави, че противопоставяне по линията Изток – Запад не може да има.

"Позицията на АБВ по тези въпроси е изразил най-добре евродепутатът Ивайло Калфин. Само Кисинджър се е изказал по-ясно от него. ЕС носи повече ползи на България и АБВ е една от проевропейски настроените формации", заяви Първанов. Той допълни и че при разговор с Росица Янакиева станало ясно, че този въпрос никъде не е присъствал в интервюто за руския канал.

Относно събитията в Украйна Първанов бе категоричен, че страната ни ще е една от най-пострадалите при санкции за Русия и предвиди евентуален бежански поток към България.

Първанов: Действията на БСП имат за цел да насаждат страх

„Действията на „Позитано” от последните дни идват да насадят и да засилят дори този страх, който се поддържа от доста...

„Никога не съм симпатизирал на Янукович, явно той вече е част от миналото на страната, но това не означава, че нарастват симпатиите ми към новото управление на Украйна, то направи много грешки”, коментира Първанов.

Намесвайки темата за етническото напрежение в Крим, лидерът на АБВ посочи, че у нас полза от такова имат ДПС и националистическите формации, които взаимно си го създават.

„БСП има нищожна роля в кадровите назначения и това е големият проблем на "Позитано". Ролята й е сведена до това на 5-ото колело. Очевидно, че има кръгове извън партийните централи”, заяви Първанов и посочи името на млад, успял мъж, собственик на медийни империи. Дали някой стои зад него, ще каже някой, който познава детайлите, допълни Първанов.

„Има сериозни основания за съмнения дали някой не ме подслушва. Има засечено движение. Спокойно говоря по телефона, защото просто нямам друг избор. Моята електронна поща не е била разбивана, но сайтът на АБВ – да. Данните от нашето разследване сочат, че това е станало от IP адреси на Министерския съвет”, обясни Георги Първанов.

В заключението Първанов изрази увереност, че АБВ ще е голямата изненада на тези избори.

БСП изключило хората от АБВ без кворум

Решението за изключването от БСП на хората от АБВ е било взето на „Позитано" без кворум, заяви бившият вътрешен министър Румен Пе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика