ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха днешното заседание на парламента

6691
ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха днешното заседание на парламента
Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата.

След малко ще започне председателски съвет, като възможността е ръководството на Народното събрание да свика извънредно заседание с определен от него дневен ред.

В началото нищо не предвещаваше подобно развитие. Единственото различно от другите пленарни заседания беше, че депутатите вече можеха да използват устройства с биометрични данни, когато се регистрират или гласуват.

Самата програма включваше изменения в парламентарния правилник, първо четене на промени в Закона за политическите партии, с които се предвижда да се намали до 1 лев на глас държавната субсидия за политическите сили, както и второ четене на поправките в Изборния кодекс. Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП я подложи на гласуване - и неочаквано тя не беше приета.

"Сега, като че ли не сме изпадали в такава ситуация, поне аз не съм", объркан каза Вигенин. Пленарната зала реагира с бурен смях, на което Вигенин контрира: "Чакайте, чакайте, може някой да поиска прегласуване."

Такова поиска Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". "Част от вота не можа да се реализира на някои от машинките, които натискахме", мотивира се Бабикян, който също не можеше да сдържи усмивката си.

Повторното гласуване не помогна - само 79 депутати подкрепиха дневния ред, 6-има бяха против, а цели 123-ма се въздържаха. Не можеше да става и дума, че са се объркали, тъй като разпределението по парламентарни групи показа ясно, че ГЕРБ, БСП и ДПС са гласували против програмата, а "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" я бяха подкрепили.

"Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти", окуражително коментира Вигенин. В залата се чуха ръкопляскания, което го принуди да порицае колегите си, че "това не е моментът за аплодисменти".

"След като седмичната програма не е приета, следователно Народното събрание няма какво да гледа в момента и през тази седмица. Предлагам да се събере председателският съвет. Председателят на Народното събрание може да насрочи извънредно заседание във всеки един момент и да се надяваме, че това ще се случи", обясни соцдепутатът. И закри заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика