ГЕРБ и ДПС с договорка - хем 1 лв. партийна субсидия, хем отворено финансиране

3910
ГЕРБ и ДПС с договорка - хем 1 лв. партийна субсидия, хем отворено финансиране
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и ДПС се разбраха за партийните субсидии. Те са се договорили хем да е 1 лв. субсидията, хем да има отворено финансиране, както поиска още в самото начало ДПС.

Това стана ясно от изказванията на Менда Стоянова и Мустафа Карадайъ пред журналисти. Ето техните позиции:

Стойнев: Идеите на ГЕРБ и ДПС за субсидиите застрашават партиите с изчезване

До пореден скандал в парламента между БСП и ГЕРБ се превърна обсъждането на партийните субсидии в парламента.  Червеният депутат ...

Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, като ще поемат разходите само за административния персонал. Това заяви Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси в НС, предаде БГНЕС.

"Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения, физически и юридически лица", допълни Стоянова.

"Въпреки разговорите нашата позиция е ясна - искаме 1 лв. субсидия и ще защитаваме тази теза в зала", коментира тя. "Субсидия от 1 лев значи, че ще има изсветляване на финансирането на партиите", разкри депутатът от ГЕРБ. "И сега партиите получават неясни дарения. Има риск, но на референдум българите гласуваха 1 лев субсидия на партии", каза още председателят на Бюджетната комисия в парламента. "Единствената разлика е, че сега може и юридически лица официално да финансират партиите", завърши Менда Стоянова.

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Внесохме нашите предложения за субсидиране на политическите партии. ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин тук в Народното събрание, посочи Карадайъ, цитиран от Новини. бг.

Слави за партийните субсидии: Дянков, сигурно си спомняш, че най-много даде на ГЕРБ

Дянков, здравей. Да не мислиш, че съм те забравил? Ти много добре си спомняш, че в твоя мандат като финансов министър партиите забогатя...

Според нас няма разлика между 1 лев или 0 лева субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лев субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лева субсидии на партиите.

Втората тема, която направихме в нашите предложения е да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване на такси в общинските и държавни детски градини.

Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между 0, 5 млрд. и 1 млрд. лева да има във фонда за изграждане на детски градини, останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет, посочи Карадайъ.

Председателят на ДПС съобщи, че третото предложение, което от ДПС са направили, е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща. От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си, каза още Мустафа Карадайъ.

Цонев най-после каза като глас на ДПС колко трябва да е партийната субсидия

Конкретна визия колко голяма трябва да бъде партийната субсидия най-после се появи в изказване на познато лице. Става въпрос за Йордан ...

В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в ТЕЦ-а на Доган, Пеевски каза: "Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика