ГЕРБ: Конституционният съд да реши за Истанбулската конвенция

2016
ГЕРБ: Конституционният съд да реши за Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да сезира Конституционния съд по въпроса с приемането на Истанбулската конвенция, който предизвика остри реакции "за" и "против" през последните седмици. Това се разбра от изказване на депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Той обясни, че по закон КС се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", мотивира се Кирилов.

БСП промени въпроса за референдума за Истанбулската конвенция

Седмица след като внесе 74 подписа за референдум за Истанбулската конвенция парламентарната група на "БСП за България" реши да редактир...

Съдът ще трябва да "отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена". В ГЕРБ смятат, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и "негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат". 

Кирилов подчерта, че в ГЕРБ не смятат, че нещо в конвенцията противоречи на конституцията. Все пак имало два варианта – ако противоречи да се измени конституцията или да не се приеме конвенцията.

"В устава на ГЕРБ са заложени християнските ценности и нямаме намерение да се отказваме от тях", отговори Тома Биков на въпрос дали ще се съобразят с мнението на няколко църкви и мюфтийството, които се обявиха срещу конвенцията. Биков каза, че в ГЕРБ се надяват да успеят да обяснят желанието си за ратфициране на конвенцията срещу насилието на жените на религиозните общности.

 

Кънев: Борисов се занимава с лъвчета, защото приятелят му Шиши решил да става татко

Провеждаме социалистическа политика и после се чудим защо резултатите са социалистически. Борисов сам се постави в положението всичко в...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика