ГЕРБ не успя да прокара затвора за споделено пътуване

5351
ГЕРБ не успя да прокара затвора за споделено пътуване
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие ветото на президента Румен Радев за криминализирането на нерегламентирания превоз. Това стана с подкрепата на БСП ,"Обединени патриоти", "Воля" и независими депутати, докато ДПС отсъстваше от пленарната зала.

Единствено ГЕРБ и един независим депутат подкрепиха отново текстове, които въвеждат до 10 години затвор за нерегламентиран превоз.

Затвор от 2 до 5 години за нерегламентиран превоз на пътници приеха депутатите, БСП с критики

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници. От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените &nd...

Съгласно правилника за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Президентът върна закона с редица мотиви, сред които и че депутатите не са уточнили и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

БСП го подкрепиха с мотива, че наказанието е прекалено голямо за деянието.

В края на ноември мнозинството в парламента криминализира нерегламентирания превоз на пътници през Кодекса на търговското корабоплаване. Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене. Тя бе и единствената, която днес подкрепи промените.

Приетите текстове предвиждаха от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз.

Адвокати поискаха вето срещу криминализирането на нерегламентирани превози и отчетоха законодателни нарушения

От Обединение на свободните адвокати е изпратен призив към президента на републиката да наложи вето със съображения против въведения по...

Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието се предвиждаше да бъде лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Сега депутатите могат да преработят промените или да се откажат от тях.

Обсъждания

Сериозни критики дойдоха от парламентарната група на БСП.

"Законът, който президентът връща, уважаеми дами и господа народни представители, е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне. Съвсем спокойно ще се опитам да ви обясня защо. Некомпетентен е, поради простата причина, че както президентът обяснява, той би следвало да е обоснован, предвидим и прецизен", посочи депутатът от БСП Крум Зарков.

Зелените: 10 г. затвор за споделено пътуване - типично по Дани Кириловски

Зелено движение е изумено от пируетите на управляващото мнозинство, което днес прокара 10 години затвор за споделените пътувания. Типич...

Според него с този закон нито ще се помогне на жертвите от престъпления, нито на хората от транспортния бранш, а единственото, което се прави е те да бъдат заблуждавани.

"Неслучайно се намираме на местата по свободна конкуренция, на които сме. Не съм чул за държава, която чрез Наказателния кодекс е осигурила свободна конкуренция. Не съм чул и за държава, която го прави като променя Закона за търговското корабоплаване.

Вчера на Транспортната комисия заседават по наказателния кодекс. Предлагам все пак, ако ветото бъде прието, дано да не е Комисията по младежта и спорта, която да се заеме с него. Това не са анекдоти, поведението ви е втрещяващо.

Повторението на една и съща грешка е вбесяващо, некомпетентността ви е смразяваща. Тя е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. За това, много ви моля - приемете мотивите на ветото на президента, ако действително искате да решите, организирайте качествена дискусия", заяви Зарков.

Според вносителя Иглика Събева от ГЕРБ мотивите на президента са оскъдни и общи. По думите й мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага.

КЗП: ЕК търси как да регулира споделеното пътуване

Голямата задача пред европейските институции и националните органи е да открият как да подпомогнат развитието на икономиката на споделя...

"Мотивите са общи, бланкетни", коментира Събева. Тя изтъкна, че част от мотивите не кореспондират с темата на закона.

Иглика Събева посочи още, че мотивите за предложенията за промени в кодекса е наличието на организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани.

"Считам, че ясно е разграничено от чистата форма на споделеното пътуване там, където хората пътуват на приятелски начала", коментира още Събева.

Депутатът от ГЕРБ призова разпоредбата да се тълкува правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com