ГЕРБ пак подкрепи закона "Пеевски" за КТБ

2870
ГЕРБ пак подкрепи закона "Пеевски" за КТБ
Снимка: БГНЕС

Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност беше приет на второ четене от парламентарната комисия по правни въпроси.

Цветан Василев: Пеевски е носил на Цацаров по 100 хил. евро на месец

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по 100 хил. евро на месец. Това заяви мажоритарният собственик...

Както и на първо четене, това стана с гласовете на депутатите на ГЕРБ. Представителите на "Обединените патриоти" и на БСП в комисията гласуваха "въздържал се".

Припомняме, че проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. За целта се предвижда действие със задна дата на норми от проектозакона, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Този момент подозрително покрива случая "Дунарит". Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива сделки.

По време на днешното заседание стана ясно, че единственото постъпило становище между двете четения е това на бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

Делян Пеевски: Не съм олигарх, днес задкулисието излезе на светло

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен "Бяла книга за медийната свобода в България". Т...

В правна комисия присъстваха и представители на синдиците на банката. Именно по тяхно предложение бяха добавени опции за разваляне на сделки с дялове и за задържане на обезпечения, които ще важат от 20-ти юни 2014 г. След края на заседанието обаче те отказаха да коментират как приемането на промените в закона ще повлияе на събирането на парите на фалиралата банка.

Вчера (30 януари) стана ясно, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е получил призовката и 11-те хиляди страници обвинителен акт в Сърбия. Очаква се това да улесни началото на процеса в специализирания съд, който на два пъти беше отлаган именно заради невръчените съдебни документи. Василев е в Белград от 2014 г. Обвинителният акт беше внесен през юли 2017 г. С него на съд освен бившия банкер бяха предадени 18 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика