ГЕРБ предлага Красимир Ципов за шеф на ЦИК

1845
ГЕРБ предлага Красимир Ципов за шеф на ЦИК
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Номинацията на ГЕРБ за шеф на ЦИК е Красимир Ципов. Той е с богат опит в системата на МВР и в сферата на изборния процес, с парламентарен опит като член на Комисията по правни въпроси, заместник-председател и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Така изглеждат консултациите при един областен управител“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите при държавния глава за съставянето на новата ЦИК.

По думите й до този момент ЦИК и квотата на ГЕРБ никога не е предполагала мнозинство. С изработването на този ИК лишихме партиите, представени в ЕП да имат свой представители, посочи Атанасова. ГЕРБ-СДС предложи и трима кандидати за членове на ЦИК - социолога Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

"Има такъв народ" предлагат трима души за членове на ЦИК: Елка Стоянова, юрист, Камелия Нейкова, също юрист, която е предложена и за зам.-председател. Третият кандидат е проф. Любомир Георгиев, математик, със задълбочени познания в технологията на изборния процес, уважаван в научните среди, вкл. на тема изборни процедури.

БСП предлага също трима души: Емил Войнов - за член и зам.-председател, специалист по информационни технологии, член на ЦИК от 2019 до момента; Силвия Стойчева - за член, политолог, с професионално участие в избори; Цветанка Георгиева - специалист по изборно законодателство, член на ЦИК от 2019 досега.

ДПС предложи Севинч Солакова за секретар на ЦИК, където тя има дълъг опит, и Ерхан Чаушев за член.

Демократична България предложи за заместник-председател социолога Цветозар Томов, ръководил повече от 100 изследвания на изборите, бивш член и говорител на ЦИК; както и математика Любомир Георгиев, който има опит в общински избирателни комисии.

"Изправи се! Мутри вън!" предложи Росица Матева за заместник-председател.

От Демократична България възразиха срещу кандидатурата на Красимир Ципов с аргумента, че като част от екипа на Цветан Цветанов би привлякъл недоверие. От ГЕРБ отговориха, че Ципов не е бил заместник на Цветанов, след което Христо Иванов се извини за фактологичната грешка.

Президентът започна консултациите за ЦИК, партиите предлагат кандидатите си (ВИДЕО)

Изисква се диалог и конструктивност и очаквам вие да я проявите. Това каза държавният глава Румен Радев при началото на консултациите с...

БСП обяви, че също не подкрепя Ципов. Против тази кандидатура за председател на ЦИК се обяви и Мая Манолова. Според нея кандидатът трябва да има стаж в ЦИК, а предложението е обида към българските граждани. "Няма как да подкрепим предложение за такъв председател. За това апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК, което да е разумно, балансирано, с почтено име, за да можем да го подкрепим", настоя Манолова.

Десислава Атанасова отговори, че не може да възприеме Манолова да говори за почтеност в изборния процес, от човека, сътворил „Костинброд“. "Трябва да уважаваме хората и кандидатурите, които предлагаме в момента. Надявам се господин президент да вземете отношение по тази тема," призова Атанасова.

Държавният глава апелира да не се използват личностните нападки по време на консултациите.

Президентът попита Емилия Друмева, негов юридически съветник, какво е записано като изискване. Тя отговори, че по закон се изисква кандидатът за председател да има стаж като правоспособен юрист не по-малко от 10 години.

 

Цветозар Томов и Любомир Георгиев са номинацията на ДБ за членове на ЦИК - ВИДЕО

Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на „Демократична България" за...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика