ГЕРБ пръснали най-много пари по предизборната кампания

14207
ГЕРБ пръснали най-много пари по предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

Днес Сметната палата публикува отчетите на партиите за разходите им около предизборните кампании. Оказва се, че най-скъпата кампания е била тази на ГЕРБ – тя е глътнала 2,8 млн.лв. Докато повечето партии са разчитали най-вече на собствени средства (държавна субсидия, членски внос и т.н), прави впечатление огромната сума, която „Български демократичен център“ (доскоро позната като „България без цензура") е получила като дарения. Става дума за над 1 млн.лв.

Логично най-много пари партиите са дали за реклама в електронни медии. Средства са били нужни и за реклама във вестници и списания, за плакати, листовки, флайъри, провеждане на събития, наем на помещения, транспорт, заплащане на временно наети лица и др.

ГЕРБ са набрали и изхарчили над 2,8 млн.лв. за кампанията си, като те са дошли изцяло от собствени средства на партията. Освен за медийна реклама, формацията на Борисов е дала сериозна сума за плакати и листовки – повече от 450 000 лв.

Към момента партиите са отчели дарения в размер на 300 500 лв.

По време на предизборните кампании партиите у нас са получили 616 дарения на стойност 300 500 лв. Поне това показват направените досега...

Втората най-скъпа кампания е тази на ДПС – 2,2 млн.лв. Според отчета няма дарения от физически или юридически лица, всичко е от собствени средства. По отношение на плакатите и флайърите ДПС дори бият ГЕРБ, тъй като са похарчили над половин милион за такива.

Кампанията на БСП Лява България е глътнала 1,8 млн.лв., като партията е била подпомогната с дарения от 41 000 лв. Дала е най-много за реклама в електронните медии (над 600 000 лв.). Към датата на съставяне на отчета БСП обаче все още не е платила 6000 лв. за получени стоки и услуги по време на кампанията.

От „Български демократичен център“ също са дали 1,8 млн.лв. Дарителите им очевидно са щедри – помогнали са с над 1 млн.лв. А 1,1 млн.лв. от цялата сума са отишли за реклама в електронни медии.

И набраните средства за кампанията на „Атака“ са значителни – 988 000 лв. Разходите на партията пък възлизат на над милион. На нея ѝ предстои да се изплати още 72 000 лв. за получени стоки и услуги.

Вялост и умора: Как медиите отразиха предизборната кампания

Вялост, информационно пренасищане, умора у партии и избиратели – така могат да се характеризират както последната предизборна кам...

Реформаторският блок е изхарчил близо 660 000 лв. за кампанията си, като даренията възлизат на около една шеста от цялата сума. Към датата на съставяне на отчета на партията все още ѝ е предстояло да изплати 48 000 лв. за получени стоки и услуги.

Средствата, похарчени от Патриотичния фронт, възлизат на над 496 000 лв. От тях само 1000 лв. са дошли под формата на дарение. И „патриотите“ обаче още не са се разплатили изцяло, дължат още 10 000 лв.

Сравнително скромна е била кампанията на АБВ. Набраните средства за нея са били около 628 000. На партията обаче даже ѝ е останала известна сума, тъй като според отчета разходите ѝ са възлезли на 586 000 лв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика