ГЕРБ твърди, че България е отказала участие в разследване на Европол

1829
ГЕРБ твърди, че България е отказала участие в разследване на Европол
Снимка: gerb.bg

България, Полша и Унгария не са участват в операцията на Европол "Сентинел", която разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от COVID-19. Това се твърди в позиция на партия ГЕРБ, разпространена до медиите.

Според бившите управляващи данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. "Трите държави са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция "Сентинел", посочват от ГЕРБ. 

Европол с мащабна акция срещу незаконна търговия с оръжие, обиски и в България

Европейски правоохранителни органи иззеха повече от 1500 преправени на бойни газови пистолета при международна акция срещу незаконната ...

Българският евродепутат от партията Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите.

"В доклада, който ще гласуваме утре, се подчертават три държави - България, Полша и Унгария, които са отказали участие. Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват. Неколкократно на България е било пропомнямо, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за Ковид, които ЕС отпусна за България", казва Новаков. 

"За съжаление това съвпадна и с нещо друго. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен, като беше променен и устройствения правилник на агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър. Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат. Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз", допълва още евродепутатът от партията на Бойко Борисов, след което изразява тревога, защото страната ни не е получила "нито една стотинка" по плана за възстановяване и устойчивост.

"Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото финансиране", завършва Новаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика