ГЕРБ за ОЛАФ: Президентът прехвърля отговорността в опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов

3918
ГЕРБ за ОЛАФ: Президентът прехвърля отговорността в опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. Това заявяват в своя официална позиция от ГЕРБ по повод казуса с ОЛАФ и обществената поръчка за доставка на автомобили за МВР.

От партията посочват, че по времето на служебното правителство критериите са били променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск.

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по случая с търг ...

Промяната на тези критерии е нарушение на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд, се казва още в съобщението.

“От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков“ 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона“, пишат още от ГЕРБ.

Припомняме, че по-рано от президентството също публикуваха официална позиция до медиите и в нея настояха за изсветляване на въпросната обществена поръчка за МВР. Президентството настоява, че доставката е извършена от второто правителство на Бойко Борисов и иска "проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо".

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата.

Разследват длъжностни лица от МВР след сигнал от ОЛАФ за измама с пари

Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от вътрешното министерство заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълне...

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи. Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора", твърдят от президентството.

Още: МВР с 341 нови служебни автомобила

Помогна ли държавата финансово на Гриша Ганчев да купи емблемата на ЦСКА?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика