ГЕРБ за пореден път се извъртя по важен въпрос - защо обаче и за Изборния кодекс?

1643
ГЕРБ за пореден път се извъртя по важен въпрос - защо обаче и за Изборния кодекс?
Снимка: БГНЕС

След като 4 дни самоотвержено защитаваше скандалните поправки в Изборния кодекс, на петия ГЕРБ се отметна. Премиерът Бойко Борисов лично обяви, че ще бъде върнато преференциалното гласуване в предишния му вид, ще започне избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) и ще бъде ревизирано въвеждането на машинно гласуване навсякъде от 31 март 2020 г. ГЕРБ дори не дочака евентуално президентско вето и още снощи внесе поправките за преференциалното гласуване в парламента. Те ще бъдат разгледани в правната комисия на парламента още в сряда, пише в.Сега.

Засега не е ясно каква ще е съдбата на останалите промени, които улесняват манипулирането на изборите: отпадането на втория протокол от секционните избирателни комисии и правото за обжалване пред Върховния административен съд на част от решенията на ЦИК, въвеждането на обикновено вместо квалифицирано мнозинство в избирателните комисии и т.н.

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за връщане на преференцията

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с кой...

Конфузното поведение на управляващата партия беше оправдано с "вслушване в гласа на 2.5 млн. избиратели". Миналия четвъртък ГЕРБ никак не се интересуваше от мнението на избирателите и изобщо не реагира на острите критики и протестите пред Народното събрание. На петия ден от приемането на промените, които реално обезсмислиха провеждането на избори, защото дават значително служебно предимство на управляващите, те явно се изплашиха от негативите, които трупат. Затова премиерът свика спешно заседание на Изпълнителната комисия в отсъствието на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, който прокара абсурдните промени, и призна, че управлението е било заложено на карта, ако не бъдат приети предложенията на ДПС за обезсмислянето на преференцията.

Борисов хем разкритикува Цветанов, хем го оправда, че бил постъпил правилно. „Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. Но да излиза, че са ни извили ръцете… Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща. Защото, ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум“, заяви премиерът. Заради липсващия кворум в четвъртък сутринта Цветанов се принуди да отиде в стаята на ДПС, за да търси подкрепа, след което всички искания за поправки на движението минаха. Самият Цветанов се опита да се измъкне от неудобната ситуация, като заяви, че обезсмислянето на преференцията било желанието на коалиционния партньор НФСБ, което просто се "припокрило" с интересите на ДПС. В понеделник и той ревизира спешно позицията си и написа във Facebook: "След обстоен анализ, който извършихме заедно с премиера Борисов и членовете на Изпълнителната комисия, смятаме за наложително да преразгледаме промените в Изборния кодекс. При това ще го направим, независимо от това дали президентът ще наложи вето или не. Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени".

Премиерът, който до вчера обясняваше, че Изборният кодекс е работа на парламента и че не желае да бъде занимаван, сега се изкара жертва на конспирация. "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши. Тези, които нямат работа, да си говорят", заяви той в събота от Мюнхен по повод изказването на президента Румен Радев, че ще наложи вето. "БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина, и се създава такова напрежение“, гласеше версията му в понеделник, когато ненадейно прояви силен интерес към Изборния кодекс. Той обвини левицата, че заблудила гражданите, че преференцията отпаднала изцяло, вместо че просто бил вдигнат прагът ѝ. Всъщност вдигането прави преодоляването на бариерата непосилно и на практика обезсмисля преференциалното гласуване.

От думите на депутата от ГЕРБ и бишв конституционен съдия Георги Марков, който според Борисов "ходи по улиците, слуша гражданите", се разбра, че вероятно няма да има и машинно гласуване. Миналата седмица бе прието на евроизборите в 3000 секции да бъдат сложени машини за гласуване, а за местните през есента машините да са 6000. Предложението отново дойде от ДПС. "Не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никъде в Европа!", възмути се Марков.

Слави за изборните промени: Спете спокойно, деца

"Днес Спасителят се появи и ГЕРБ веднага обявиха, че ще възстановят преференциалното гласуване „по подходящ начин“. Ще запо...

И ДПС, и БСП са недоволни

ДПС не е изненадано от действията на ГЕРБ, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. "Изненада би било те да са постоянни в нещо, което правят. Явно са решили да управляват напук на всички принципи. Така и така клякат на БСП, да клекнат и на президента и да помолят за вето, за да ги улесни", добави той. Другият зам.-председател - Йордан Цонев, обяви, че няма да коментира, докато парламентарната група не вземе решение как ще действа. По-рано пред Нова тв Цонев каза, че "това управление никой не може да го стабилизира, дори и ДПС".

БСП започна да увърта като ГЕРБ. В неделя левицата обяви, че депутатите ѝ няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Нинова постави условия на управляващото мнозинство, което според нея включва ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти“ и понякога - „Воля": "Избор на нова ЦИК, отмяна на среднощните гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден, и започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да търси правата си пред Върховния административен съд с касационна жалба".

В понеделник социалистите бяха категорични, че няма да се върнат в парламента, защото не били изпълнени условията им – преди всичко въвеждането на машинно гласуване в цялата страна. „Борисов направи една сценка, на която и децата вече не вярват“, каза Нинова. Според нея ходът на премиера е продиктуван от страх от гражданската съпротива срещу промените в кодекса, от заплахата на левицата, че ще напусне парламента, както и от „истината, изговорена от Цветан Цветанов, че ДПС спасяват правителството и живота на 44-тото народно събрание“. Социалистите ще проведат срещи с европейските посланици у нас и ще организират „общ фронт за честни избори“ с други партии и неправителствени организации.

ГЕРБ: Преференциите остават, ще има нова ЦИК (ВИДЕО)

Партия ГЕРБ ще възстанови "по подходящия начин т. нар. преференциално гласуване". Това заяви на пресконференция в централата на политич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика