Герджиков защити Плевнелиев за служебния кабинет, иска обаче бърз такъв от Радев

3785
Герджиков защити Плевнелиев за служебния кабинет, иска обаче бърз такъв от Радев
Снимка: БГНЕС

Правото никога не сработва напълно. Животът е много по-богат, отколкото правото може да обхване. Така проф. Огнян Герджиков защити решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава служебно правителство. По думите му решението е целезъобразно.

Герджиков, който е сочен според слуховете като кандидат за служебен премиер, коментира темата със служебното правителство от гледна точка сроковете за назначаване на служебно правителство и разпускането на действащия все още парламент. По думите му пред БНТ в частното право, когато нямало изрично разписан срок за нещо, значи то трябва да се изпълни веднага, но конституционното право е публично право и там такова нещо няма.

Наруши ли Плевнелиев Конституцията - всеки чете случилото се както му е изгодно

Малко предколедно смирение не е излишно. Тази конституция е малко трудно да я нарушиш, защото доста ситуации в нея не са описани и няма...

Същевременно обаче бившият председател на Народното събрание обясни, че една седмица след назначението си новоизбраният президент Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, докато за Плевнелиев тезата му беше, че нямало срок в Конституцията. Не съм конституционалист, специалист съм по частно право, веднага уточни Герджиков, който "от обща правна култура" си спомнял, че за случая с Радев т.е. встъпващ в длъжност нов президент имало текст в Конституцията. Той пресметна, че при такава формула най-вероятните дати за предсрочни избори са 26 март и 2 април.

Бившият председател на парламента допълни, че е изключително рано да се говори каквото и да било за новото служебно правителство. Имаше предварителен разговор, на който аз не съм казал нито "да", нито "не", каза лаконично той. Донякъде се изненадах, че президентът Радев потърси мен, защото съм убеден, че има по-сполучливи фигури от мен, добави кандидатът за служебен премиер.

Според Герджиков в момента в България няма политическа криза, защото имало процедура какво се прави, когато едно правителство подаде оставка. Драма би имало, ако новият парламент, след избори, не може да излъчи правителство, е мнението на бившия председател на парламента.

По темата мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство, Огнян Герджиков обясни, че "би следвало да се тръгне по този път". Настоящото Народно събрание обаче има три седмици – за три седмици да се прекрои настоящата избирателна система е изключително рисково. Парламентът не е пожарна – няма качествен закон, който да бъде бързо направен, подчерта бившият председател на парламента.

Росен Кожухаров ще е служебен премиер, Ивайло Калфин - еврокомисар?

Настоящият главен секретар на президента Росен Плевнелиев - Росен Кожухаров, ще бъде следващият служебен премиер на България. Новото сл...

Относно финансирането на партиите, Герджиков обяви, че не смята, че е по-добре партийната субсидия да станела от 12 лева на действителен глас 1 лев. Той заяви, че би могло да се мисли за "каскадна система", с която да се ограничава трупането на милиони от големите партии и да не могат по-малките да се съревноват с тях заради липсата на пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика