Гешев се оплаква на целия ЕС и САЩ, че управляващите искат да го направят фигурант, твърди Хаджигенов (ВИДЕО)

25588
Гешев се оплаква на целия ЕС и САЩ, че управляващите искат да го направят фигурант, твърди Хаджигенов (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до куп европейски дипломати, включително председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което се оплаква как върховенството на правото в България е "под заплаха от висок интензитет" през последните 2 години. Това става ясно от прессъобщение на организацията "Ние идваме", която е създадена от бившите депутати адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

В писмото, което е дълго 32 страници, първите 8,5 страници са с имена на адресати! Там пише, че "засегнати от действията на прокуратурата на Република България (ПРБ) политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими направиха опит, в нарушение на закона, да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието. Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд".

2021 година за Николай Хаджигенов: Кадрите с полицейското насилие свалиха режима ГЕРБ (ВИДЕО)

"Политическата равносметка от изминалата година е великолепна. Режимът ГЕРБ е заврян в ъгъла, изолирани са във всеки един смисъл, в мо...

Конкретно е даден пример с Васил Божков и разпространените през лятото на 2020 година СРС от прокуратурата за негови разговори с журналиста Огнян Стефанов. "В тези разговори обвиняемият Божков разкрива, че има за цел да чрез конституционна и законодателна реформа ограничаване правомощията на главния прокурор и превръщането му във "фигурант", което е част от политическата програма и на партиите от настоящата управляваща коалиция", се казва в цитираното писмо. Припомняме, че разследващият сайт "Биволъ" се усъмни в автентичността на СРС-тата и посочи конкретно защо.

Конкретно има оплакване как премиерът Кирил Петков не спазвал принципа на разделение на властите, защото поискал оставката на Гешев. Всъщност в самото писмо са изброени много имена и впечатлението от използвания език и примери е, че те вредят на прокуратурата. Интересното е, че сред тях е дори Бойко Борисов, защото казал, че прокуратурата угажда на Радев (президента), тъй като го вика на разпит.

Но най-интересното е, че в началото на писмото пише следното: "Прокуратурата на Република България е наясно, че са необходими законодателни промени, както и реформи съгласно препоръките на Венецианската комисия и Съвета на Европа за постигане на напредък в утвърждаването на върховенството на закона".

А за финал в писмото всъщност се иска външна помощ в защита на прокуратурата: "Мотивирана от безпрецедентната политическа атака чрез внушения и институционални действия, чийто контекст дава основание да се считат за открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членове на техните семейства и приятелски кръгове, ПРБ отправя молба за спешни действия в рамките на Вашата компетентност за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите". По въпроса с разделението на властите и какво мислеше Гешев за него през лятото на 2019 година - архивите помнят интервюто му пред БНТ.

Правосъдният министър: Работим да отстраним Иван Гешев от поста главен прокурор

Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван Гешев. Например отказ за разследване на определени обстоятелства. Загубени ...

"Въпреки предварително очаквания резултат, призоваваме Висшия съдебен съвет да вземе отношение към този срамен акт и да върне главния прокурор в действителността на неговите правомощия, докато все още ги изпълнява", пише в свое обръщение организацията "Ние идваме". Тя е една от останките на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е "смешен плач", който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция", категоричен е Хаджигенов. За него и за Арман Бабикян това писмо "опозорява български министър-председатели, министри, политически лидери, президента на Републиката, депутати и граждански активисти".

"Иван Гешев се превръща във външнополитическа щета", заяви Арман Бабикян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика