Гьоков обяви 100 лв. повече за отопление, изготвил е и нов механизъм за определяне на минималната заплата

5320
Гьоков обяви 100 лв. повече за отопление, изготвил е и нов механизъм за определяне на минималната заплата
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

100 лв. повече за отопление, изготвил е и нов механизъм за определяне на минималната заплата. Това стана ясно от брифинга на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, в който той предтави отчет на свършеното от него през изминалите 7 месеца. Брифингът на Гьоков откри вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Днес започва серия отчети, която ще правим министрите в кабинета от коалиция „БСП за България“. Започваме с Министерство на труда и социалната политика, защото за нас социалната политика е абсолютен приоритет. От това, което ще видите, че бяхме социалния стълб в това правителство. За много краткото време успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, млади, деца, с 2 млрд. лв. Тези политики бяха ориентирани към увеличаване на майчинството, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсиите, подкрепа на работещите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимните месеци, но и на сумата, с която те ще бъдат компенсирани за тежестите, които ни чакат в цените и инфлацията. Политиката ни през това време бяха ориентирани към слабите, уязвимите, включително към хората с увреждания“, подчерта Корнелия Нинова.

Вицепремиерът коментира, че в преговорите БСП ще се постарае да преодолее разногласията между ПП и ИТН. Тя обърна внимание, че има добра основа като програма, в която са заложени много социални елементи. За фигурата на министър-председател Нинова каза, че ще се говори след връчване на мандата на БСП, като тя отново потвърди позицията на ръководената от нея партия, че кандидатурата трябва да е на "Продължаваме промяната" и уточни, че срокът за представяне на кандидат-премиер е 7 дни. 

Нинова обърна внимание, че в момента предстоят преговори за съставяне на правителство и подчерта, че БСП отново ще постави в тях социалния елемент. „За 7 месеца постигнехме неща, за които се борихме последните 10 години“, похвали се още Нинова.

Според Нинова оценката за свършеното ще я дадат хората.

„За 6-7 месеца сме свършили много в подкрепа на българските граждани особено в труден момент на икономическа, енергийна и здравна криза“, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той постави добра оценка на работата на Министерство на труда и социалната политика в последните 7 месеца. "Нямам никакво напрежение от това кой ще бъде следващият социален министър, стига да продължава политиката за подкрепа на хората“, каза социалният министър.

Той отчете, че в Министерство на труда и социалната политика са създадени условия и ред, които да гарантират провеждането на политики в социалната сфера. „Започваме с политики по заетостта и доходите и пазара на труда. По данни на Агенцията по заетостта безработицата и броя на безработните продължават да намаляват. Безработните са намалели с 6.8% в сравнение с ноември 2021 г. За същия период безработицата се е понижила с 0.2 % до 4.5 % през май. Позитивна е тенденцията при младежката безработица. Броят на безработните младежи от 15 до 29 години е с 2129 спрямо ноември 2021 г.

На второ място искам да обърна внимание, че с 50 млн. лв. бяха увеличени средствата по Националния план по заетостта. Бюджетът му достигна рекордните за последните години 123 млн. лв. Това ще даде възможност на 22 хил. безработни лица да започнат работа, 11 хил. безработни да преминат обучение по професия, 9150 безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда ще започнат работа по регионални програми за заетост, които този екип на Министерството на труда и социалната политика, разработи“, обясни Гьоков. Той отчете, удължаването на мярката 60 на 40 в подкрепа на българските работодатели, като по нея за януари и февруари са изплатени над 95 млн. лв. за запазване на заетостта на над 78 хил. работници и служители в 3668 фирми.

Той обърна внимание на увеличението на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. от 1 април. „Изготвен е проект за създаване на механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната, предстои обществено обсъждане, включително със социалните партньори, а също и за механизъм за определяне на максималния осигурителен доход. Готови сме с механизмите, въпросът е навреме да бъдат обсъдени и приети и да влязат в сила от 1 януари 2023 г.“, обясни Гьоков.

„В периода януари юни за всички над 2 млн. пенсионери бяха изплатени така наречените COVID добавки от 60 лв.“, каза социалният министър. Той отчете още увеличението от 25 декември 2021 г. на пенсиите с 12.8 %, с 10 % на всички пенсии за трудова дейност от 1 юли и COVID добавката към увеличения размер на пенсиите от 60 лв.

„От 1 юли минималният размер на пенсията се увеличи от 370 лв. на 467 лв. Също от 1 юли максималният размер на пенсиите се повиши от 1500 на 2000 лв. В резултат на промените в закона за ДОО средната пенсия ще достигне 669 лв., 23.6 % повече спрямо юни без да се отчитат допълнителните суми, изплащани към пенсиите. Също от 1 юли социалната пенсия се увеличи от 170 на 247 лв.“ отчете още Гьоков. Той отбеляза и увеличението на добавките за чужда помощ и за ветераните от войната, които се получават от 65 хил. човека. „От 1 октомври следва ново въздействие върху пенсионната система и пенсиите ще се преизчислят“, добави още той.

Социалният министър отчете още, че от 1 април е увеличен размера на помощта за отглеждане на дете до двегодишна възраст на 710 лв., както и минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 12 на 18 лв., а максималният от 74 на 85 лв. „По този начин се повишиха размерите на плащанията над 40 хил. души месечно“, каза още той.

По отношение на политиките за хората с увреждания министърът отчете приети подзаконови нормативни актове, свързани с новия механизъм за финансиране и предоставяне на помощни средства, като според Гьоков това ще облекчи тромавата процедура.

„Стартира изпълнението на проект „Предоставяне на помощни средства на лица с трайни увреждания“, който се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. В резултат от изпълнението се очаква да се подобрят социалният статус и качеството на живот на около 3300 души“, коментира Гьоков. Той отчете още, че размерът на средствата за подкрепа на хората с увреждания е увеличен с близо 40 %, с над 280 млн. лв. спрямо средствата за 2021 г.

„Целесъобразно е да се отпусне допълнително по 20 лв. месечно или 100 лв. за отоплителния сезон на правоимащите лица и семейства. Необходимите финансови средства са осигурени в рамките на бюджета на Министерство на труда и социалната политика за 2022 г. Над 70 хил. семейни единици са подали такива заявления и те очакват своето подпомагане, което ще бъде с размер по-висок от миналата година, със 100 лв. на база на отоплителния период. Няма да пропусна да кажа, че сме отчели с корекционен коефициент достъпа заради увеличените пенсии на кандидатстващите до програмата, което ще позволи да се разшири програмата с над 50 хил. човека.

Изпълним ли е актуализираният бюджет - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика