Горанов и Бъчварова: Орязването на парите за МВР е наложително

7629
Горанов и Бъчварова: Орязването на парите за МВР е наложително
Снимка: БГНЕС

От близо два месеца финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова са обсъждали предложението за орязване обезщетенията при пенсиониране в МВР, което вдигна на бунт служителите в система "Сигурност". Това стана ясно от съвместната пресконференция на двамата министри.

Горанов и Бъчварова обясниха, че вариантите са обсъждани и с другите министри и всички са се обединили около позицията, внесена в Законопроекта за Закона за държавното обществено осигуряване (ЗЗДОО) за догодина. 

Полицейските синдикати и Горанов не се разбраха, 20 000 излизат на протест

За момента нямаме съвпадение по позициите. Това каза Галентин Грозев, лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР, след среща във фина...

Ще има диалог по въпроса и в парламента, подчерта вътрешният министър, която отрече да не се е състоял диалог със синдикатите от системата за сигурност. "Не мога да обвиня хората, които напускат", коментира още Бъчварова вълната от напускащи служители на реда, предизвикана от решението за орязване на привилегиите им при пенсиониране. Тя добави, че служителите в система "Сигурност" имат пълното право на протест и никой няма да го ограничава.

В системата на МВР работят около 45 хил. души. За последните дни вече 250 служители на МВР са подали рапорти за напускане, стана ясно на пресконференцията на двамата министри. Във връзка тези данни Бъчварова посочи, че "със сигурност" може да има проблем с опазването на границата с Турция. На пресконференцията беше споменато и, че заради оставките в отдел "Убийства" в Пловдив има само един останал служител. Бъчварова официално не потвърди тази информация. Тя и не се съгласи, че с реформата ще се предизвика криза за кадри в МВР.

Не най-доброто, но възможното решение

Социално несправедливо е да се намали броят на хората в системата, посочи Румяна Бъчварова. При анализите е било решено като най-приемливо решение да се намаля броят на брутните заплати от 20 на 10, които служителите получават при пенсиониране. Вътрешният министър заяви, че професионалното ръководство на МВР подкрепя политическото при това решение. Това не е идеалното, но възможното решение, подчерта вицепремиерът.

Сега се финансират грешки на предишни ръководства на МВР. На година се дават между 250-300 млн. лева към бюджета на МВР, посочи още Бъчварова. От своя страна Владислав Горанов заяви, че заради предишния Закон за МВР, приет по времето на кабинета "Орешарски" в средата на 2014 г., е необходимо редуциране на разходите в МВР.

Служителите на затворите подкрепят протеста на МВР

Готвените промени не целят да реформират сектора и да реализират разбирането за полицейска служба в интерес на обществото, и не са прид...

"Щетите са много големи за нас, като предлагаме такова решение. Ако не го вземем, нищо няма да се промени", заяви също така Румяна Бъчварова. Средствата, които ще спестим (бел.ред.от изплащането на допълните заплати), биха дали възможност за оптимизиране на МВР. Ако продължим да отлагане това решение с всеки месец и всяка година, ще задълбочим проблемите в системата на МВР, категорична е Румяна Бъчварова.

"Логиката е да подредим функционално най-добре вътрешната структура на МВР, за да може служителите да работят по-добре, да оценяват необходимостта от допълнителни инвестиции, инвестиране и да имаме по-качествена услуга. Както административните услуги, така и сигурността на служителите", заяви още вътрешният министър.

Не говорим за намаление на възнаграждения в МВР. Това не се предвижда в предложения законопроект, каза от своя страна Владислав Горанов. Той също така подчерта, че като цяло сумите, предвидени в бюджета за следващата година, за МВР и Министерството на отбраната (МО) растат, а сега просто се орязват парите за заплати при пенсиониране.

По време на брифинга както Бъчварова, така и Горанов на няколко пъти обърнаха внимание, че парите, които всяка година се дават за увеличение на бюджета на МВР са пари на всички български граждани. "Ресурсът, с който работи финансовия министър са парите на българските граждани. Парите не ги прави държавата, те се преразпределят", подчерта Горанов.

Кой е стимулът за започване на работа в системата на МВР - дали да дадат пари, когато се пенсионират, или да им се даде възможност да работят в една модерна система, попита риторично Горанов. По думите му в МВР е хубаво да влизат хора, които наистина вършат работа, а не такива, които чакат 20-те заплати.

Полицаите готвят блокади заради предвидено намаление на парите им

Заради промени относно заплащането в системата на МВР, всички работещи в сектора са готови да излязат на масов протест. Промените предв...

Система "Сигурност" и ефекти за бюджета

Планираното намаляване на обезщетенията при напускане, вкарването на добавката "Клас прослужено време" в заплатите и редуцирането на отпуските от 30 на 20 дни важат не само за служителите в МВР, а и за целия сектор "Сигурност", стана ясно още на брифинга на финансовия и вътрешния министър. В Министерството на отбраната се планира средствата за храна да се облагат с данък, а във вътрешното министерство те ще бъдат намалени от 120 на 80 лева месечно.

При намаляване на обезщетенията за служителите на МВР можем да говорим за около 25 млн. лева на година в полза на бюджета, каза министърът на финансите. Това са средства съпоставими с 30% издръжка на МВР, заяви Горанов. Той обясни, че може да се закупят материали, техника и нови автомобили за сектор "Сигурност" и да се подобрят условията на работа.

Същевременно Владислав Горанов призна, че не са правени изчисления за ефектите върху бюджета, ако има масово напускане на служители на МВР преди края на тази година.

Припомняме, че полицейските синдикати се заканиха, че от утре (4 ноември) 20 000 служители от системата излизат на протест. Причината са две мерки, предвидени от държавата за догодина. Първата е спирането на бонусите за прослужен стаж, а втората - намаляването наполовина на обезщетението за пенсиониране - от 20 заплати на 10.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика