Говорителят на ЦИК: Скандалът около референдума е политическа интрига

3276
Говорителят на ЦИК: Скандалът около референдума е политическа интрига
Снимка: БГНЕС

Скандалът около референдума е политическа интрига, предизвикана от инициативния комитет на Шоуто на Слави. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По повод породилите се спорове около начина, по който ЦИК изчислява гласовете за референдума, Томов обясни, че при всяко положение те остават под необходимите, за да бъде приет той като задължителен - 3 500 000 гласа.

Въпреки че резултатите от референдума все още не са окончателни и работата по проверка на протоколите продължава, още вчера стана ясно, че около 13 000 гласа не достигат, за да станат резултатите от него задължителни.

ГЕРБ и БСП обмислят да подкрепят референдума на Слави

Обмисляме вариант да подкрепим в парламента всички решения от референдума, каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. "...

Екипът на шоумена, инициирал референдума, обвини ЦИК в опит за държавен преврат, манипулирайки резултатите. Според тях Комисията е извадила 13 792 гласа, които били пуснати без плик. Основният спор се завихри около въпроса отчита ли правилно ЦИК избирателната активност, броят на бюлетините без плик трябва или не трябва да бъдат включен към гласовете и т.н.

Въпреки че проверката на резултатите все още тече и те могат да бъдат оповестени окончателно по закон в петък, от ЦИК са установили грешки в 39 протокола от всички секции, участвали в изборите (12 340 секции общо).

При въпросните технически грешки общият брой избиратели (според подписите в избирателния списък), е записан в графата „бюлетини без плик". Реалният брой на бюлетините без плик обаче е в пъти по-малък и не би се отразил съществено върху резултата от референдума, обясни Цветозар Томов пред "Дарик".

"Беше направена веднага проверка на всички протоколи, в които има такива бюлетини и беше установено, че над 13 000 от записаните в протокола бюлетини без плик са записани, защото е допусната техническа грешка, при която общият брой избиратели е записана като бюлетини без плик. Тези грешки при второто въвеждане на протоколите и анализа на несъответствията се отстраняват", каза Томов.

ЦИК обясни драмата "минус 13 000" за референдума на Слави с грешни вписвания*

ЦИК е обявила единствено резултатите от първото въвеждане на протоколите на сайта на комисията са качени сканираните протоколи. Не став...

Въпросните грешки са 13 179 гласа или точно толкова, за колкото претендират от Шоуто на Слави. Те обаче вече са отчетени веднъж, категоричен е Томов.

"Няма начин да бъдат преброени тези гласове повторно. Те вече веднъж са преброени като активност в изборите и няма възможност да бъдат преброени два пъти, за да се отговори на желанията на тези господа. Търсили са възможност да предизвикат публичен скандал, след като на сто процента от протоколите, макар и за малко, не се надминава активността от последните парламентарни избори. Мисля, че това е политическа интрига, предизвикана от инициативен комитет", каза Томов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика