Гражданският съвет на реформаторите vs Лукарски

19498
Гражданският съвет на реформаторите vs Лукарски
Снимка: БГНЕС

Изборът на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката учуди мнозина и предизвика остри критики. Макар самият Лукарски да заяви, че е подготвен за поста, от Гражданския съвет на Реформаторския блок не мислят така. Те се обявиха против кандидатурата му, заявявайки, че излъчването на кандидатите за членове на кабинета може да бъде резултат единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни. Доводът бе, че само този порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят своята отговорност за управлението.

Съветът излезе със следната декларация:

Лукарски: Имам самочувствие и знания за икономически министър

Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкот...

"Ние сме изненадани от публично разпространената информация, че министър на икономиката ще бъде Божидар Лукарски, председател на една от партиите в Реформаторския блок. Длъжни сме да заявим, че към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил кандидатурата Божидар Лукарски. При това тъкмо в качеството на министър на икономиката. Твърдим го убедено, тъй като икономическият ресор изобщо не е бил обсъждан в процеса на преговорите. Още по-малко пък каквато и да е персонална кандидатура за него. За това говорят както решението на парламентарната група по тези въпроси, така и проведеното обсъждане в Председателския съвет.

При това положение ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. В случай, че кандидатурата му е издигната от СДС, партиятаq на която той е председател, и съответно възприета от мандатоносителя, ние считаме това за двустранна договорка. Както е известно, по силата на правилата в РБ такива преговори и договорености между отделни партии от политическия съюз, от една страна, и мандатоносителя – от друга, са извън добрите партньорски отношения, установени в процеса на преговорите.

Ние не оспорваме правото на Божидар Лукарски да бъде излъчен от РБ и да участва в кабинета, но държим на принципите и правилата. Тези правила, които бяха приложени при определянето на останалите членове на кабинета, предложени от Реформаторския блок. Заедно с това, обаче, не може да си затваряме очите, освен пред неяснотата около тази номинация, и пред още един проблем. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора, които произтичат от програмната декларация.

Настояваме ПГ на Реформаторския блок и Председателският съвет незабавно да се произнесат по случая и съответно да оттеглят кандидатурата на Божидар Лукарски за министър на икономиката в кабинета. Настояваме, също така, преговорният екип на ГЕРБ и кандидат-премиерът Бойко Борисов да се съобразят с фактите и да ревизират своето решение", пишеше в декларацията.

Кънев и Лукарски не искат да говорят и потвърждават

Няма да потвърждавам имена на министри, нито пък ресори. Това заявиха в един глас лидерите на ДСБ и СДС Радан Кънев и Божидар Лукарски,...

Тя бе подписана от Гроздан Караджов, Атанас Славов, Виктор Лилов, Евгений Кънев, Иван Иванов, Мартин Димитров, Михаил Неделчев, Нели Огнянова, Петър Славов, Пламен Даракчиев, Ралица Ковачева, Тодор Танев, Трайчо Трайков, Юлияна Николова и Владимир Стойчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика