"Гранична полиция" е с нов шеф - зам.-началник в СДВР по време на протестите от 2020 г.

8600
"Гранична полиция" е с нов шеф - зам.-началник в СДВР по време на протестите от 2020 г.
Снимка: СДВР

Антон Златанов, който беше заместник-директор на столичната полиция по време на масовите антиправителствени протести през 2020 г., поема длъжността временен директор на "Гранична полиция". Той не е бил на работа по време на сблъсъците под колоните на Министерски съвет преди около три години, уточниха за Actualno.com от МВР.

Новината за назначението му съобщиха от МВР, след като 47-годишният Златанов е бил представен пред колегите си от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Бившият вече директор на "Гранична полиция" ще продължи да работи в МВР

По-рано днес в медиите се появи информация, че директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова е отстранена от поста. Димитрова заем...

ОЩЕ: Проф. Радулов твърди: Охранител на Слави Трифонов искаше да вкара компрометирани хора в СДВР

Назначението му идва ден след освобождаването на доскорошния директор Росица Димитрова, която бе освободена заради незадоволителни резултати в борбата срещу мигрантите, неприемането ни в Шенген, случая Ангел Христов.

През 2008 г. Антон Златанов става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е шеф на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“.

На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. В това си качество Златанов отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020 г. Тогава столичната полиция попадна под критиките на граждани и политици заради побоя над младежи, включително под колоните на Министерски съвет. Антон Златанов обаче не беше на работа, а в отпуск, по време на т.нар. "кървав протест".

ОЩЕ: Бенатова: Новият началник на СДВР е бил в отпуск в деня на "кървавият протест"

Новият началник на СДВР - познато лице

Със заповед на министър Бойко Рашков от днес за директор на СДВР е назначен старши комисар Антон Златанов. Той бе представен пред съста...

Антон Златанов беше назначен да охранява реда при сблъсъци след случая под колоните на Министерски съвет, за да не се стига отново до подобни ексцесии, уточниха от МВР за Actualno.com.

В периода май - юни 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият период, в който някой е бил шеф на СДВР. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо направи Златанов началник, а след малко над месец го освободи.

Тогава Златанов беше пратен на границата. Според МВР той има опит в работата на Главна дирекция „Гранична полиция“. През периода 2021-2022 на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница, гласи официалната му биография.

Антон Златанов е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен. През 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. - магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. През 2016 г., след публична защита на дисертационен труд в Академия на МВР, му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“.

Работи в системата на МВР от над 25 години, като по време на службата си е многократно награждаван.

Ст. комисар Златанов: Нямаше полиция и счупихме колата е несъстоятелна теза

"Нямаше полиция и ние за това счупихме колата на гражданката. Абсолютно несъстоятелна теза!". Това заяви пред BTV старши комисар Антон ...

Преминал e курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Нидерландия, Белгия, Израел, Германия, Швеция, Португалия, Финландия, Естония, Франция, Чехия, Полша, Великобритания, Испания и други в направленията „Обществен ред и управление на тълпа“, „Радикализъм и екстремизъм“, „Мащабни масови мероприятия“, „Противодействие на футболното хулиганство“, „Управление на кризи и кризисен мениджмънт“, „Сигурност на големите градове“ и др.

През 2016 г. завършва специализирана тренировъчна програма в Полицейската академия на Китай в Шанхай и Пекин, а през 2018 г. – едномесечен курс на тема „Иновативни методи в разследването“ в Международния университет по криминалистически науки в Гуджарат, Индия. През 2020 г. специализира в Израел на тема „Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм“.

Преподавател е в магистърска програма "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, както и във Факултет „Полиция“ на Академията на МВР. Лектор е в редица международни курсове в направлението „Обществен ред и управление на тълпа“ на Европейски полицейски колеж (CEPOL). Автор е на монография "Теоретични и правни аспекти в дейността на полицията по опазване на обществения ред при масови мероприятия", издание на АМВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика