Харалан Александров: Печално е, че единственият общ знаменател на опозицията, е омразата към Борисов

5879
Харалан Александров: Печално е, че единственият общ знаменател на опозицията, е омразата към Борисов
Снимка: БГНЕС

"Опозицията на този етап няма голям избор, много голяма пропаст бе издълбана, твърде много омраза и отричане през тази гореща година, която измина. За момента обстоятелствата са такива – за да бъде победен Борисов, дали ще бъде отечествен фронт или някаква форма на коалиция, е нужно някакво обединение. Печално е, че единственият общ знаменател, е омразата към Борисов – това е полето, на което тези хора се срещат. Затова и Радев забива знамето – това е мястото, който иска, да дойде да се събере около мен. Това поставя в много трудна позиция всички лидери на опозиционни фракции, които трескаво се опитват да се прегрупират и влизат много често в някои странни, нечестиви съглашения, които пораждат конспиративни обяснения". Това заяви социалният антрополог доц. Харалан Александров в предаването "Панорама" по БНТ.

"Основната функция на партиите – представителност, не се е състояла сполучливо в момента. Що се отнася до фрагментацията и раздробяването, което е много остро изразено и премина през много остри конфронтации, сега според мен има опит за диференциация т.е за ясно полагане на границите и обособяване на ясен образ на партиите. В контекста на това според мен обявяването на кандидатурата на Радев за нов мандат точно сега бе силен ход. Той прокара граница в пясъка, каза – аз съм от тук до тук, който иска да дойде при мен. На езика на лидерството това е "тук се слуша мойта воля, аз съм капитан, или генерал", каза още Александров.

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Ба...

“Не искам да го наричам тоталитарно, това е командирско. Той поема лидерството от гледна точка на собствената си номинация и така поставя в позиция на реакция всички останали. Вероятно лидерството на БСП не го приема по този радостен начин. Бързам да кажа, че това не е единственият случай на такова самоограничаване - вчера нещо такова направи и ВМРО, които казаха – да, ние сме патриотичната организация на терена, ясно е, че сме най-голямата, но поемат по-голям риск отколкото президента, защото са на ръба", допълни той.

"Този ход на президента може да има разрушителен ефект, защото този, който го подкрепи, започва да бъде привиждан като бъдещия лидер на БСП. И това в никакъв случай не работи за сплотяване на колектива. Цялата логика на цикличността в политиката води към това БСП да поеме управлението в някаква коалиция може да бъде саботирано точно по тези причини - представете си какво ще стане, ако ГЕРБ спечели изборите със значителна преднина. Съвсем сигурно е, че тогава ще бъде поставен въпросът за лидерството в БСП", каза още Харалан Александров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика