Христо Иванов: Борисов заприщва бъдещето на България и трябва да се махне

4141
Христо Иванов: Борисов заприщва бъдещето на България и трябва да се махне
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Борисов няма място в бъдещето на България. Той не може да пише Конституция. Той трябва да се дръпне, да отпуши пътя на България към бъдещето. Той заприщва това бъдеще", заяви в ефира на bTV лидерът на "Да България" Христо Иванов.

Той изрази несъгласие с оценките на анализаторите, че протестът бетонира Борисов. "Казваха, че протестът бетонира Орешарски и накрая Орешарски беше махнат като жълт вестник, отдавна прочетен. Борисов си избра тази съдба. По същия начин той окончателно ще бъде махнат от ДПС, когато те решат да му дръпнат черджето под краката. Защото той не чу това, което му казват хората на улицата", обясни Иванов. Той подчерта, че общественото мнение е срещу Борисов по цяла плеяда изключително важни въпроси за бъдещето на страната.

Запитан защо придава решаващата роля на ДПС, Иванов обясни: „Последно се видя, че на тях се крепи кворума; знаем огромната роля на движението, на сарая, на Делян Пеевски в реалната власт на България, която е корупционната коалиция...." и категорично заяви: "Този модел трябва да премахнем, за да можем да отворим пътя на България към бъдещето, да отприщим нейния огромен потенциал".

Става въпрос за дълбоко вкоренен модел, отбеляза Иванов и уточни, че "неговите корени са в изключително болната медийна среда, поруганото и интоксикирано българско правосъдие, служби, контролни органи", решен, че всичко това трябва да се изчисти.

Той е категоричен: „В България корупционният модел на управлението, който се корени в ДПС , всъщност е модел за завладяване на българската държавност - институция по институция“. 

Христо Иванов: Държавата официално да отмени измененията в Наредба 18 и да компенсира бизнеса

В предложение до Министерство на финансите и премиера днес Христо Иванов настоя държавата официално да отмени измененията в Наредба Н-1...

ДБ има програма какво да се направи за изчистването институция по институция от тези форми на корупционно завладяване, изтъкна Иванов.

"В България годишно се крадат 10 млрд. лв. от джобовете на данъкоплатците – това са пари, които не отиват в публичен интерес, а отиват в джобовете на няколко деца на прехода и бащи на прехода", посочи още той.  

"Корупцията в България си има име, корупцията си има адрес – сарая", заяви Иванов. Той сподели, че напоследък не е ходил на плаж "Росенец" и добави, че изглежда трябва периодично да го посещава, за да бъдат научени българските институции да си вършат работата. "Случиха се чудеса – хората могат да стигат до там, кметът откри, че имало път, за който твърдеше преди това, лъжеше, че го няма, откриха, че сградата не е пусната в експлоатация, че има за премахване незаконно строителство...", коментира развитието на нещата около "Росенец". "Ние ще продължим натиска. Това е знакова далавера за този модел на срастване между сарая и българските институции", подчерта Христо Иванов.

Помолен да уточни срещу кого се бори, Иванов заяви:"ДПС, сарая, Пеевски са емблемите на този модел. Ние се борим срещу модела. Имената могат да бъдат сменени, Борисов съвсем скоро ще бъде сменен, той е по-скоро прочетен вестник. Но и срещу него се борим като човек, който е обслужвал този модел, както и срещу Гешев".

По думите му тези хора са просто "моментните подизпълнители на този модел". 

Христо Иванов: Подготвя се поредната кражба на изборите в България (ВИДЕО)

На днешния протест срещу Изборния кодекс на ГЕРБ Христо Иванов настоя още веднъж ГЕРБ да се откажат от своите изменения на ИК в последн...

Като "безогледна лъжа" определи Иванов казаното по негов адрес от Борисов, че на времето влезнал през задния вход, за да му каже че го обича. "Никога не съм влизал през някакъв заден вход...Имал съм разговори с Борисов. Никога не съм му казвал ,че го обичам. Бърка ме с Деница Сачева, очевидно", заяви Иванов.

Той разказа, че сам си е подал оставката като правосъден министър в момента, в който се изчерпили възможностите за правене на реформа. 

"Борисов не само че тогава не пипна прокуратурата, сега когато ЕК, Съветът на Европа, Венецианската комисия казват че трябва да въведем отчетност на главния прокурор, Борисов продължава да не го прави. Нещо повече – той предлага нова Конституция. Единството ново нещо в тази Конституция, освен, че е сбъркана по всички възможни параграфи, е още повече безконтролност на главния прокурор и сега на 23-ти, когато излезе доклада за върховенството на закона на ЕК това там ще го пише. Борисов през цялото време обслужва безконтролността на главния прокурор, защото главният прокурор е основният инструмент за завладяването на българската държава от сарая", коментира още Иванов.

Той разказа, че всеки ден се е конфронтирал с този модел, борейки се за независимост на съда. "Аз съм единственият министър на правосъдието, стартирал дисциплинарни проверки срещу емблематични гнили ябълки в съдебната система, включително Пепи еврото, който до ден днешен виси като камък на шията на българското правосъдие, искал съм проверки по случая "двете каки", който ако беше направена проверка, щеше да отнесе и Цацаров и Борисов. Така, че моите действия са важни, не лъжите на Борисов", каза още бившият правосъден министър.

Помолен да сподели бъдещите си планове и виждания за евентуално коалиране, Иванов отбеляза, че е още рано за отговор и увери, че ДБ има готовност да налага дневния ред на модернизация на страната и бидейки опозиция, и в активна роля. Като пример той посочи работата в СОС. "В момента, след 10 години приказки, че ще решат проблема с детските градини, ГЕРБ прилага нашата програма, прилага нашата стратегия за дигитализация",  изтъкна той и заключи: "Готови сме да налагаме дневен ред за изчистване на този модел, така, че парите да останат за децата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика