Христо Иванов: Нямаме куфари с пари, има хора, които искат да купят "Да, България"

5043
Христо Иванов: Нямаме куфари с пари, има хора, които искат да купят "Да, България"
Снимка: БГНЕС

Не мислете, че имаме куфари с пари, напротив, бедни сме и цялата кампания по изграждането на структурите ни в страната се прави само на добра воля. Има и хора, които искат да си купят партията ни, получаваме оферти, но за нас няма такъв път". Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов по време на среща с привърженици в Кърджали, предаде БГНЕС.

"Прозрачни сме, всеки месец отчитаме приходи от дарения, нямаме субсидия и никой няма основанието да ни приписва други форми на финансиране“, подчерта Иванов.

Христо Иванов смята, че догодина България ще има нов главен прокурор

Понеже предполагам, че следващото лято Цацаров ще се премести в Конституционния съд и ще имаме нов главен прокурор, ние и него ще го кр...

Необходима е съпротива срещу лостовете на страха, с които в момента се управлява България, свободата на словото, собствеността, предприемачеството са под заплаха, но демократичната общност се съюзява и е потребна гражданска активност.

Христо Иванов посочи, че усилията на партията му са концентрирани в две посоки – учредяването на структури по места и изграждането на единна демократична политическа общност. „Наша основна задача е да изграждаме широко партньорство, една демократична политическа общност, която на следващи избори да може да прекрати този порочен управленски модел. Това няма никак да бъде лесно, но трябва да предложим на гражданите ни алтернативи. Ние няма да се опитваме да се присламчваме към Бойко Борисов, Корнелия Нинова или Пеевски, а ще предложим друг модел на вземане на решения. Усилията ни, от една страна, са насочени към развиване на мрежата ни от структури, от друга, към изграждането на коалиция и партньорства“, каза той. Към момента са учредени над 35 структури в страната. В коментара за ситуацията в България политикът подчерта, че тук се управлява със страх и вместо това да остава в миналото, влиянието му се засилва все повече.

„Атакува се чрез институции и структури, много сериозно чрез медии, хора са привиквани в полицията заради статуси в социалните мрежи и това се случва в цялата страна. Свободата на медиите, на индивидуалното мнение, правото на собственост, всичко е подложено на удари. Виждаме атаки срещу бизнеса, срещу върховенството на правото и срещу самата идея за законност и правила, изобщо срещу всички ценности на европейския модел на живот. Свободата ерозира и все повече е обект на удари“, посочи Иванов. Според него големият въпрос е възможността за съпротива, заради която се създават структурите по места, които трябва да бъдат сериозна опозиция, демократични и антикорупционни сили, а първото изпитание ще бъдат местните избори. „Уди Алън казва, че в клуб, в който могат да ме приемат, никога не бих влязъл и затова и аз не бих се записал в лидерска партия. Ние разбираме, че сами не бихме могли да се справим с предизвикателствата, затова усилията ни са концентрирани към изграждането на широка демократична политическа общност. Уважаваме постиженията на нашите сродни партии и се опитваме да изградим работещо партньорство. Сред нас има хора десни, центристи и с повишена социална чувствителност, не казвам леви, защото не това е характеристиката на партията ни. Въпреки трудностите в диалога, ние успяваме да се обединим заради ценностите на демокрацията и правилата, справедливостта и развитието“, посочи още Христо Иванов.

Той припомни, че този съюз излезе с общи каузи за изучаването на комунистическия режим в училище, за защита на Комисията по досиетата, бе най-активната политическа група, която защитаваше правото на собственост, когато имаше опити държавата да бъде превърната в бухалка и да бъде използвана за рекет, а и когато животът на журналист от регионална медия беше в опасност. „Свободата на словото, мненията, собствеността, предприемачеството, всичко това е застрашено и се погазва всеки ден. Този съюз, който изграждаме сега, не е затворен, напротив, в него могат да се присъединят и други политически организации. Избирателите ни трябва да са наясно, че онова, което им предлагаме, е много трудно и то е усилието да изградим новия модел, а това е риск. На тях сме готови да признаем, че в името на риска правим грешки, имаме пропуски, но се учим и се поправяме, но и имаме последователно политическо поведение. Ние не влизаме в разговора да се окажем патерица или смокиново листо на ГЕРБ. Посланието ни към другите сродни партии не е на негативизъм или отхвърляне, а призив да бъдем заедно в опита за промяна, защото свободата и надеждата намаляват. Проблемът е, че средата около България се променя. Бяхме свикнали да мислим, че като сме се качили на каруцата за ЕС и НАТО, те ще ни обгрижват и някак ще си внесем държавност, ред, правосъдие, сигурност. Но буквално за месеци ЕС престана да бъде безалтернативен, монолитен и най-привлекателния световен модел за развитие. Никой не очакваше една от страните членки да поиска да излезе от съюза, друга да започне да се разпада. Изглеждаше, че всичко онова, за което сме се борили през 90-те години – европейска принадлежност, сигурност в рамките на НАТО, сме го постигнали, а сега изведнъж се оказа, че тези въпроси са отворени. И още по-лошото е, че нашите политици, вместо да ни позиционират да сме в сърцевината на тези съюзи, изглеждат доста доволни от отдалечаването на България към периферията, от другата страна, която стоят „авантюристичните“ режими в Анкара и Москва“, акцентира Христо Иванов.

"Да, България" иска КСНС заради контрабандни цигари от "Булгартабак" в Близкия изток

Напълно сериозно искаме президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата с "Булгартабак". Това заяви п...

Той обърна внимание на факта, че тези тоталитарни режими, освен, че ограничават свободите на гражданите си, изнасят авторитаризъм и се опитват да го наложат у нас като модел. Според него от тази гледна точка, след 10 г. членство в ЕС ние се намираме на кръстопът, на практика България се нуждае от препотвърждаване на европейската и евроатлантическата си принадлежност. „Големият ни проблем е корупцията, тук се краде с милиарди. Също голям проблем е селекцията на служители в държавната администрация, прокуратурата, съда, парламента, общинските съвети – там не намират място най-талантливите и компетентните характери, а послушните и неможещите“, отбеляза партийният лидер. Създаващият се съюз ще излъчи свои кандидати за Европейския парламент, но след вътрешни избори, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика