Христо Иванов призова Румен Радев да застане категорично на страната на борещите се с корупцията

6316
Христо Иванов призова Румен Радев да застане категорично на страната на борещите се с корупцията
Снимка: БГНЕС

Много ме смути формулировката на президента относно избора на г-н Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) - че ще даде шанс на новия ВСС пак да го избере. Това заяви председателят на най-голямата съгласно резултатите от последните парламентарни избори дясна партия Христо Иванов.

В случая става въпрос за придобити от Чолаков с цесии имоти край морето, на територията на община Балчик - два в село Стражица, шест парцела в село Ляхово и три в село Гурково, които обаче той не е декларирал пред Сметната палата. Обяснението на Чолаков е, че той всъщност сключил предварителни договори за тези имоти и окончателно ще ги придобие чак през 2021 година.

Пет партии извън НС призоваха депутатите да не избират четирима кандидати за ВСС

ДСБ, "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС разпространиха отворено писмо с призив към депутатите да не подкрепят четирима от номинира...

Президентът трябва да поиска без никакви уговорки проверка за някои много странни имотни сделки на Чолаков. Държавният глава трябва да постави условие изборът за председател на ВАС да бъде мотивиран и да покаже на ВСС, че ако продължава с това поведение, няма да одобрява. Президентът се опитва да седне на два стола – няма да стане, трябва да видим ще избере ли да застане на страната с борбата с корупцията, смята Иванов.

Според Христо Иванов парламентът е провел по-лоша процедура за избор на нов ВСС, отколкото през 2012 година. Искра Фидосова тогава поне спази формално правилата, сега нямаше въпроси от гражданските организации, нямаше питания от депутатите в комисиите, заяви бившият правосъден министър пред bTV.

Управляващи и опозиция нищо не значи в България, подчерта Иванов, като даде пример – Борисов не смее да освободи Калин Митрев (бел. ред. – съпругът на Ирина Бокова) от ЕБВР, защото е обвързан много тясно с няколко партии, включително БСП. Той даде пример и как това се вижда отвън – когато в речта си за състоянието на ЕС председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поиска България да влезе в Шенген, Германия и Холандия веднага са опонирали, че има още много работа да се свърши, преди това да се случи.

В Европа може да ползват Борисов за дребни поръчки, но нямат илюзии – това нещо ще се промени тогава, когато бъде премахната зависимостта от Пеевски, каза Иванов. Знаете ли какво е общото между Юрий Чайка (бел. ред. – главният прокурор на Русия) и Сотир Цацаров – Сергей Магнитски. Г-н Чайка е заподозрян за корупция срещу себе си, която отказва да разследва. Същото се опитват да направят в България – връщане на един квази тодорживковски режим. Идването на г-н Чайка може да е свързано с конкретен повод, но няма как да го разберем, добави Иванов, намеквайки, че главният прокурор на Русия идва заради броженията във военно-промишления ни комплекс. И поиска главният прокурор, както и премиерът, да бъдат питани защо не е ясно каква е програмата на Чайка в България и с кого ще се среща.

ВСС официално предложи Чолаков за председател на ВАС

ВСС изпрати предложение до президента за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. „Днес,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика