Христо Иванов потвърди: Борисов ми се обади, ще преговаряме

3246
Христо Иванов потвърди: Борисов ми се обади, ще преговаряме
Снимка: БГНЕС

Ние сме договаряли промените в Конституцията, които отговарят на наши дългосрочни цели и приоритети, абсолютно нямам проблем с това. Винаги сме казвали, че сме търсили широки мнозинства. И сега, когато искаме да се разберем с ГЕРБ-СДС, изведнъж господин Пеевски се самовзривява, защото неговият дял няма да бъде гарантиран, няма да има гарантиран пай. Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира думите на Делян Пеевски, който през последните дни го нападна словесно.  

Още: Радан Кънев за отдръпването на ПП-ДБ от ДПС: По-добре късно, отколкото никога (ВИДЕО)

„Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен, в дълбочина това представлява опит за шантаж. Той твърди, че без ДПС не може да има управление. Ако някой си мисли, че е абониран за управлението, че има право да получава пай и дял и да няма прозрачност как това се случва, аз мисля, че всяка цена има смисъл да бъде платена“, категоричен бе Иванов.

Още: Пеевски за ПП-ДБ: Да ме гледат в очите и да помнят в чий скут седяха (ВИДЕО)

Той потвърди, че се е чул днес с Бойко Борисов. „Ще разговаряме по тези въпроси, той ни се обади, защото България трябва да има правителство. Сега е моментът да водим преговори, обявихме нашата позиция, готови сме да преговаряме“, категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ, като уточни, че самият лидер на ГЕРБ е поискал Иванов да оповести публично разговора им. 

По-рано днес Борисов обяви във Варна, че ГЕРБ ще започне разговори по меморандума с ПП-ДБ, като това ще стане, след понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите. По думите му тогава ще станат известни и условията, по които партията му евентуално ще приеме подписването на меморандум.

За меморандума

„С меморандума, който предлагаме, искаме да имаме ясни ангажименти помежду си, за да може следващите 9 месеца да не са просто съществуване на това правителсто, а да има реформа. Целта е да продължим рееформите, мнозинството е сложно съставено, единственото нещо, което да го държи, са ясните приоритети“, категоричен е Иванов.

„Принципът „едно за теб – едно за мен“, важи само за отговорността, ние носим отговорността да има това правителство, без него няма да го има и парламента, без него няма да има решение и за регулаторите. Трябва да сложим ясен регламент как ще се попълват регулаторите, те трябва да бъдат независими“, заяви още Иванов.

Още: Делян Пеевски каза, че Христо Иванов е комплексирана Шехерезада (ВИДЕО)

Той уточни, че за момента не са обсъждани конкретни имена. „Хората, които ще изпратим там, трябва да имат високи нравствени и професионални качества. Независимите регулатори се излъчват от парламент, оттам няма кой друг да ги излъчи, освен партиите. Описваме една безпрецедентна процедура и гарантираме, че не само партиите, но и организациите в съответната област, ще могат да излъчват кандидати. Искаме да има и отделна проверка за интегритет. След това да се проявят и професионалните им качества и накрая двете сили да седнат и да се разберат кого ще подкрепят. Тук не се изключват кандидати на други партии, единствено има изрична забрана за ярки политически фигури“, обясни още Христо Иванов. „Няма как да гарантираме, че няма да има плаващи мнозинства, ако нямаме ангажимент да направим това заедно“, каза още той.

Още: Христо Иванов: Пеевски е свикнал със 100% власт и сега го боли от нашата идея (ВИДЕО)

„Всички спекулации за парцелиране идват от нашите опоненти, които нямат проблем, че в момента регулаторите са попълнени със 100 процента хора на ГЕРБ и ДПС. Това положение е нетърпимо и трябва да се прекрати. Когато един лидер на партия в парламента предложи разпределение на позициите едно към три, никой не каза, че е нарушение на Конституцията и скандал. Искаме ясно мнозинство и ясна отговорност кой за какво отговаря“, повтори отново той.

Още: Христо Иванов нарече поведението на Пеевски “пошлост“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика