Христо Иванов за видеото с битите протестиращи: Целенасочена политически поръчана операция по изтръгване на свободата

8525
Христо Иванов за видеото с битите протестиращи: Целенасочена политически поръчана операция по изтръгване на свободата
Снимка: Демократична България

"Ще се направи всичко възможно виновните за полицейското насилие над протестиращи преди година да си поемат отговорността. Това ще важи, както за конкретните полицаи, които са участвали в бруталното насилие и унижение на задържаните, така и за техните покровители", коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Вчера видяхме бруталното насилие, целенасочено, организирано от група полицаи. Ние ще направим всичко, като народни представители, тези хора да си поемат отговорността. Но няма да позволим всичко да свърши с тях без тези, които са реалните поръчители и укриватели на този материал да си поемат отговорността“, посочи Иванов, включвайки се с видео на живо в профила си във Facebook от мястото, на което са снимани кадрите.

Той заяви, че след като е изгледал записа от парламентарната комисия за разследване на насилиетоне, не е могъл да се побере в кожата си от гняв и възмущение. „Там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода. Беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи за това, че могат да имат достойно гражданство – европейско и българско“, казва Иванов. „Тук не става дума за ексцесии, за това, че някаква група полицаи са си изпуснали нервите. Става дума за целенасочена политически поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тази операция включваше масово подслушване по скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат. Държавен преврат, извършван от стотици хиляди граждани, чрез основното човешко право на протест и на искане на свобода и отчетност“, коментира той.

Христо Иванов: За нас е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ

За нас е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ. Трябва да опитаме да разрешим, да намерим една цялостна формула. Когато...

Христо Иванов посочи поименно, като преки виновници за издевателствата над протестиращи – бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и техните покровители – Бойко Борисов и Иван Гешев. „Днес, представяте ли си, Младен Маринов, е народен представител от ГЕРБ. Опитаха се този човек да го направят член на комисията, която трябва да разследва извършените от него и укрити след това, престъпления. Това са криминални, тежки актове“, казва Иванов. “Христо Терзийски, също днес депутатот ГЕРБ, тогава - шеф на Главна дирекция „Полиция“. Няколко дни след това, непосредственият ръководител на операцията е издигнат на поста министър. Защо?Заради доверието, с което се ползва в очите на Гешев и Борисов, че е готов да окървави униформата на българския полицай, да окървави закона в България, само и само да пази тяхната власт бащиния“, посочва Христо Иванов.

"Един от основните виновници – Бойко Борисов, се криеше тук. Днес той продължава да бъде лидер напартия ГЕРБ. Борисов, това е твоята демокрация! Гледай този клип, гледай го постоянно и ако ти е останала някаква съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си“, добавя Иванов. Той призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка, тъй като цяла година прокуратурата си затваряше очите за беззаконията на полицията по време на протестите.

"Гешев е човекът, който организира това беззаконие, който си пазеше собствената власт, който е отговорен за това, че една година тези материали бяха крити и никой не понесе отговорност. Ето затова не само ще се наричаме "партия на протеста", но ще работим за търсене на пълна отговорност на всички - от Гешев и Борисов през Маринов и Терзийски до тези джелати тук. България никога няма да бъде свободна и европейска страна, без да има пълна отговорност!“, каза в заключение Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика