Христо Иванов зададе политическа дилема – за съвестта на депутатите като личности

5467
Христо Иванов зададе политическа дилема – за съвестта на депутатите като личности
Снимка: Actualno.com

Ще търсим съвместимост по отношение на обявените вече от нас приоритети и тогава ще говорим за математическо мнозинство. Влизането в управлението има смисъл само доколкото можем да изпълним тези приоритети. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

Ако не получим мандат за приоритетите си, това означава, че може би с наше участие няма да може да се формира управление, което не е нищо драматично – за нас властта не е самоцел, подчерта Иванов. "Да сменим ГЕРБ не означава просто ГЕРБ да нямат мандат за управление – това означава да можем да приложим определени мерки за системна промяна", каза лидерът на "Да, България".

Ивайло Мирчев: Ще се радваме всички да подкрепят нашите предложения, включително ГЕРБ и БСП (ВИДЕО)

Всеки служител от засегнат бизнес веднага да получи 3000 лв. от държавата, без да кандидатства и да чака одобрение. За това призова ка...

На въпрос на Нова телевизия дали "Демократична България" е готова на взаимодействие с БСП само и само ГЕРБ да не се върне на власт, Иванов отговори, че честният отговор на този въпрос не е прост. В коалиционното ни споразумение имаме записано, че не може да подкрепим управление с мандат на БСП, посочи бившият правосъден министър. Въпросът вече е при трето завъртане и даване на третия мандат за управление – ако президентът Румен Радев го даде на нас, това означава, че държим възможността да се прилага нашата програма, обясни Иванов. Ще се опитаме да създадем управление, което може да реализира тези приоритети, заяви бившият правосъден министър. Той се прицели дори в конституционно мнозинство от 160 депутати, защото някои от приоритетите на ДБ са свързани с конституционни промени. При тази формулировка, говорим за подкрепа на депутати от всички партии, но на база съвест, а не на партийна повеля. Да излязат народните представители и да си кажат – подкрепяме или сме против това, което предлага ДБ, а ние ще предложим много конкретни неща, с конкретни текстове, обеща Христо Иванов.

По никакъв начин няма да влезем в комбинация с ГЕРБ, с ДПС, заяви Иванов. С всички останали ние не знаем дали са възможни варианти за управление – но на база ясни приоритети и фокус, можем да влезем в разговори, обясни Иванов. Попитан що се отнася до темата „главен прокурор”, по думите на Иванов въпросът бил да има съгласие по конкретиката по отстраняването на Иван Гешев. Това обаче не е реформа на прокуратурата, това е началото – без да бъде отстранен Гешев като главен прокурор, реформа няма да има, но с неговото отстраняване следват дълбоки, структурни промени, е виждането на Иванов.

Според него, би имало драматична разлика в резултатите от изборите при различна избирателна активност – т.е. например ако 2 000 000 са гласували или 3 000 000. ГЕРБ и ДПС имат огромен интерес да потискат избирателната активност, така че корпоративният и купен вот да реши нещата, повтори за пореден път Иванов. Той смята, че сега с действията си, особено ЦИК води нещата натам, че ще има изначално компроментиран парламент заради съмнения за честността на изборите.

"Няма прост изход от ситуация, която се е затлачвала 30 години. Лесен изход, бърз изход няма – трябва съвсем честно да го кажем на хората. Но ние сме готови да бъдем фокусирани само върху тази цел", каза Иванов. Той разказа и как видял за пръв път конституцията от времето на Тодор Живков и как всички свободи са гарантирани на хартия – целта ми е да има реални свободи.

Христо Иванов: Руските агенти, които угаждат на Путин у нас, са Доган и Борисов (ВИДЕО)

Винаги когато прокуратурата си върши работата, имаме малък празник. Всяко действие, насочено срещу чужди интереси, включително кремълск...

"Каквито и грешки да сме правили, ние сме напускали властта, за да поставим принципите си над властта", припомни Иванов своето участие във втория кабинет на Бойко Борисов като правосъден министър и как подаде оставка веднага щом правосъдната реформа беше размита, с ключовото участие на АБВ.

Що се отнася до коронакризата, основната критика на Иванов беше, че е нямало ранна подготовка за ваксинация, с информационна кампания. И той, и д-р Александър Симидчиев, който е член на листата на ДБ за депутати, се съгласиха, че сега не може да се отваря. Симидчиев наблегна на това, че няма достатъчно данни в момента, на които да се базират решения. "Не може да се управлява кризата еднолично, гледайки в огледалото - кризата трябва да се управлява на базата на данни", заяви Симидчиев. Той подчерта важността на информационната кампания - трябва да бъде целева, според различните социални групи.

Ако не ни хареса резултатът от изборите, няма да го оспорим, обеща Иванов. Според него е пълен скандал, че седмица преди изборите няма ясна информационна кампания как точно ще се гласува, за да не е опасно за здравето ни при развихрилата се пандемия. Иванов даде пример с изборите в Холандия - 80% избирателна активност, но те продължиха 3 дни и при безпрецедентна информационна кампания, както и организация на секциите така, че да се спазва дистанция.

"Понеже мразя да лъжа, не мога да кажа, че не лъжа", каза още Иванов. Той сподели, че най-голям страх е изпитал да няма етнически сблъсък на Росенец, а като най-голям провал ще види неуспех да бъде демонтиран модела "Борисов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика