И Борисов като Орешарски - дава пари на свои общини

3460
И Борисов като Орешарски - дава пари на свои общини
Снимка: БГНЕС

80% от раздадените извънредни държавни субсидии за общините са отишли за общини, управлявани от ГЕРБ. Става въпрос за 77 млн. лева от общо 97 млн. лева, дадени през миналата година, през която имаше местни избори.

От финансовото министерство (МФ) категорично отказват по-детайлна информация за общините, при които ще се стигне до задължително приемане на оздравителни програми. Това е заключението на в. "Сега" след направена проверка.

Какво ще се случва с окончателно фалирали общини - тепърва ще се решава

Предложеният от финансовото министерство механизъм за подкрепа на финансово закъсали общини може да доведе и до сливане на местни админ...

През 2015 г. общите трансфери от хазната към общинските бюджети са надхвърлили 3 млрд. лв. при първоначално заложени по бюджет 2.5 млрд. лв., показват данните на МФ. Сходно бе изпълнението и през 2014 г., когато извън традиционните субсидии общините получиха допълнителни пари по линия на инвестиционната програма на кабинета "Орешарски", която беше на стойност 500 млн. лева. Заради тези субсидии общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско заведоха дело и спечелиха на първа инстанция - защото кабинетът "Орешарски" не посочваше мотиви защо дава пари за едни проекти и едни общини за сметка на други. От данните сега става ясно, че високото ниво на допълнителни целеви трансфери се е запазило и без действието на нарочна инвестиционна програма и при втория кабинет на Бойко Борисов.

Справка в одобрените от МС постановления за предоставяне на допълнителни средства на общините показва, че за 2015 г. сумата възлиза на близо 97 млн. лв. Това е впечатляващо на фона на официално одобрените от парламента общи субсидии за капиталови разходи на всички 265 общини за цялата 2015 г. - 131.8 млн. лв.

Прегледът на решенията показва, че преобладаваща част от извънредните суми са отишли за общини на ГЕРБ. На челно място в списъка с извънредни субсидии е Столичната община, която е получила на два пъти по 15 млн. лв. - за разширение на метрото и за изпълнение на европроекти, и допълнителни 500 000 лв. за ремонта на Математическата гимназия. Варна е взела 8 млн. лв. за ремонт на улици и 3 млн. лв. за реконструкцията на зала "Конгресна". Този обект е от инвестиционната програма на Орешарски, като е получил финансиране и през 2015 г. В списъка с отпуснатите тази година субсидии има и други от 2014 г., но повечето проекти са нови. Кабинетът масово е давал пари за ремонти на улици и тротоари. 2 млн. лв. извънредни субсидии за ремонти на улици и тротоари е получило Велико Търново, 2 млн. - Плевен, 1.5 млн. лв. - община Кайнарджа. По 800 000 лв. са взели за ремонти на улици общините Севлиево, Стражица, Горна Оряховица, Любимец. За някои общини това са огромни извънредни субсидии. Така например цялата субсидия от държавната хазна за община Кайнарджа за 2015 г. възлиза на 3.1 млн. лв., така че получената в добавка сума съставлява 50% от това. Община Доспат е получила за улици извънредно 915 634 лв. при обща субсидия от централния бюджет за цялата година в размер на 4 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика