И Вучков лекичко подкрепи Светлозар Лазаров

18453
И Вучков лекичко подкрепи Светлозар Лазаров
Снимка: БГНЕС

"Най-лесно е да ги омета. И какво по-добро ще се случи? Отново ще ни обвинят в полицейщина. Лазаров сега се старае много, също и Писанчев, за себе си съм си извадил изводи. Премиерът Орешарски като ги е карал да вършат, каквото са вършали, той да понесе отговорност". Тези думи на премиера Бойко Борисов бяха коментирани лаконично от вътрешния министър Веселин Вучков така – до три седмици ще стане ясно, след като бъдат предложени кандидатурите на президента и той вземе решение.

Според мен висшата професионална фигура в МВР трябва да е лице, което е изградило професионалността си в течение на работата си в системата, категоричен беше Вучков. Имена обаче няма да споменавам, подчерта той. И веднага добави – Лазаров наистина се старае много. С премиера не сме обсъждали темата досега, но предполагам ще е скоро, защото и Законът за МВР ще ни принуди, заяви Вучков в предаването „Лице в лице” на bTV.

Съдиите към властта: Правете реформи и не коментирайте кой да бъде съден

Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за постигане на действителна съ...

На въпрос как ще обясни тезата на Борисов, че Орешарски карал шефовете на най-важните служби в страната да правят глупости сякаш са малки деца, Вучков отговори, че му е трудно да си представи, но просто защото той самият действал според закона. Независимо какво ги е карал да правят Орешарски, те е трябвало да действат в рамките на закона. И косвено оневини Лазаров – на вчерашното изслушване в Комисията за контрол на СРС шефът на Бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков е посочил, че няма подпис на главния секретар на МВР върху разрешенията за следене на специалната информационна система на МВР. По отношение на операцията „Лясковец” ще кажа това, което каза и самият Лазаров на изслушване в 42-рия парламент – тя е провал, заяви Вучков.

Каква е целта на "Червеите" - не разбрах, отговори кратко Вучков. Обясни единствено, че всички възможни видове СРС са прилагани срещу информационната система за класифицирани данни. Какво конкретно се е случило - прокуратурата прави задълбочено разследване и съм сигурен, че ще се стигне до истината, увери Вучков.

В системата на МВР има такива огромни пробойни, че без промяна на закона няма как да „оттласна” реформата, продължи Вучков в коментар и за поправката на депутата на ГЕРБ Пламен Нунев, който поиска със специален текст да се махнат сегашните шефове на МВР, ДАНС и ДАТО незабавно. Ако не направим реформите в службите, нищо добро не ни чака – изключително неприятно ми е, че се моля за 10-20 млн. лева за химикали и листове за дознателите, които нямат материали за работата си, а изсипахме 4 млрд. лева, защото някой е проспал една банкова афера, каза още вътрешният министър. И категорично обясни - не може да се прилагат СРС, освен ако това е единственото средство да се достигне до дадена информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика