Илияна Йотова каза очаква ли предсрочни избори и готви ли се нов служебен кабинет

2101
Илияна Йотова каза очаква ли предсрочни избори и готви ли се нов служебен кабинет
Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че не очаква и не иска предсрочни избори, в контекста на напускането на коалицията от страна на Слави Трифонов и "Има такъв народ".

На Дондуков 2 подготвя ли се вече 4-ти служебен кабинет предвид политическите трусове?
Определено не, много малко време им дадохте. Още повече ние бяхме изненадани от събитията. Преди да се мисли за служебен кабинет и предсрочни избори. Пет пъти българските граждани трябваше да ходят да избират. Това всъщност не е прецедент, в много страни се е случвало, но и защото ситуацията в страната и в целия свят е много сложна. Ще минем вероятно през други стъпки. Министър-председателят Кирил Петков трябва да защити своето правителство на малцинството. Не просто не очаквам, не искам предсрочни избори.
 
ЦИТАТ 1:
И по отношение актуализацията на бюджета, ако се предложат добрите решения, той може да разчита на мнозинство. Друг е въпросът дали Кирил Петков ще може да защити другите си предложения. Ако ИТН не се върнат, ще трябва да защитава и нов състав на кабинет.
Аз нямам представа за атмосферата вътре в коалицията, дали подобна размяна на реплики става за първи път, обвинения, че министър е свързан с мафиотските структури.Смея да се надявам, че ще има още разговори вътре в коалицията. Че тежките думи, изречени в едната у другата посока, ще останат някъде в "емоционален склад" и ще надделее разумът
ЦИТАТ 2:
Очевидно Слави Трифонов знае нещо повече, отколкото всички ние, останалите институции, защото в разговорите с европейските ни партньори, начинът, по който се защитава българската позиция, не смятам, че има друго предложение в момента за РС Македония.
 
Премиерът вчера каза само едно изречение, което ме накара да се замисля - каза, че се готви текст за споразумение с РСМ, в което западните ни съседи са готови да направят промени в конституцията и да впишат българите в нея.
 
Нещо изключително важно, не толкова обстоятелствата, а това, че РСМ се ангажира да направи своята промяна в конституцията преди първата междуправителствена конференция. Това означава, че няма как във френското председателство да се отвори вратата към реалните преговори с РСМ, защото чисто календарно и времево няма как да стане тази конференция.
ЦИТАТ 3:
Грешката е изцяло при нас, за бежанците. Направихме отначало всичко възможно да помогнем на бягащите от конфликта и се страхуваха с основание. България направи добра организация с автобуси, с коли. Всъщност проблемите започнаха, когато те прескочиха българската граница, защото трябваше да се създаде една много по-добра организация и като ме питате каква, има си начини, по които това става.

В интервю за Euronews Bulgaria тя беше попитана дали се подготвя вече 4-ти служебен кабинет на "Дондуков" 2 предвид политическите трусове. Йотова отвърна: "Определено не, много малко време ни дадохте. Още повече, ние бяхме изненадани от събитията".

Йотова: Крайно време е да признаем, че има натиск от европейските ни партньори за членството на РСМ в ЕС

„Крайно време е да бъдем честни и да кажем, че има натиск от страна на нашите европейски партньори по отношение на членството на ...

"Предсрочни избори - това не е най-добрият сценарий за България. Пет пъти българските граждани трябваше да ходят да избират. Това всъщност не е прецедент, в много страни се е случвало, но и защото ситуацията в страната и в целия свят е много сложна. Ще минем вероятно през други стъпки. Министър-председателят Кирил Петков трябва да защити своето правителство на малцинството. Не просто не очаквам, не искам предсрочни избори", заяви вицепрезидентът.

Йотова коментира актуализацията на бюджета, която скара коалиционните партньори вчера - трима министри на ИТН напуснаха заседанието на правителството. "И по отношение актуализацията на бюджета, ако се предложат добрите решения, Петков може да разчита на мнозинство. Друг е въпросът дали Кирил Петков ще може да защити другите си предложения. Ако ИТН не се върнат, ще трябва да защитава и нов състав на кабинет", смята тя.

"Аз нямам представа за атмосферата вътре в коалицията, дали подобна размяна на реплики става за първи път - обвинения, че министър е свързан с мафиотските структури", заяви тя по темата с Гроздан Караджов и обвиненията спрямо него от страна на премиера. Смея да се надявам, че ще има още разговори вътре в коалицията. Че тежките думи, изречени в едната и другата посока, ще останат някъде в "емоционален склад" и ще надделее разумът", каза Йотова.

Вицепрезидентът коментира темата Северна Македония, за която Трифонов обвини Петков и "Продължаваме промяната" за извършване на "национално предателство". "Очевидно Слави Трифонов знае нещо повече, отколкото всички ние, останалите институции, защото в разговорите с европейските ни партньори, начинът, по който се защитава българската позиция, не смятам, че има друго предложение в момента за РС Македония", каза Йотова.

Правителство на малцинството – какво трябва да стане, за да се случи?

Трудно ще се задържи това правителство. Възможно е да има правителство на малцинството – например Филип Димитров водеше такова, п...

"Премиерът вчера каза само едно изречение, което ме накара да се замисля - каза, че се готви текст за споразумение с РСМ, в което западните ни съседи са готови да направят промени в Конституцията и да впишат българите в нея. Нещо изключително важно, не толкова обстоятелствата, а това, че РСМ се ангажира да направи своята промяна в Конституцията преди първата междуправителствена конференция. Това означава, че няма как във френското председателство да се отвори вратата към реалните преговори с РСМ, защото чисто календарно и времево няма как да стане тази конференция", добави Йотова.

Относно бежанците, тя каза: "Грешката е изцяло при нас". "Направихме отначало всичко възможно да помогнем на бягащите от конфликта и те се страхуваха с основание. България направи добра организация с автобуси, с коли. Всъщност проблемите започнаха, когато те прескочиха българската граница, защото трябваше да се създаде една много по-добра организация", заяви Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика