Премиерът след напускането на ИТН: Готови сме на правителство на малцинството (ВИДЕО)

9232
Премиерът след напускането на ИТН: Готови сме на правителство на малцинството (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Ние сме решени и сме готови на правителство на малцинството. Това е по-дборе от едно правителство, на което му се извиват ръцете. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на пресконференция минути след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му напуска коалицията.

Петков обясни, че министърът Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ" е поискал увеличение с 3.56 млрд. лева на бюджета на Министерството на регионалното развитие, които да бъдат преведени на строителните фирми. Това искане е било отхвърлено.

"Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност срещу корупцията, възнамеряваме това да се случи", заяви министър-председателят и съпредседател на "Продължаваме промяната".

"КПКОНПИ вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на Сотир Цацаров. Ние предложихме вътрешния министър Бойко Рашков, това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и да започнем истинските разследвания. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда начело на тази организация", съобщи още Кирил Петков. Как Рашков коментира преди седмица слуховете, че ще застане на чело на КПКОНПИ - четете тук.

Петков обяви, че е настъпил вододел - изборът е между мафията и опазването на държавните пари и в името на тази цел той е готов да управлява в тройна коалиция и при липса на мнозинство в парламента. Премиерът обяви, че още утре ще внесе проектоезакона ца реформи на антикорупционната комисия и ще предложи Рашков да я оглави.

Самият Бойко Рашков от своя страна каза, че вече близо година в МВР се провеждат целенасочени разследвания на лица от управлението на Бойко Борисов, свързани с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали в България.

"По категоричен начин се установи, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50% и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани за строителството на различни пътища. Тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътища и автомагистрала "Хемус", а за различни нужди".

Слави Трифонов напуска коалицията: Кирил Петков извърши национално предателство, слагам край на тази агония

Слави Трифонов обяви с видеосъобщение в социалните мрежи, че изтегля министрите си от коалицията с "Продължаваме промяната", "Демократи...

Вицепремиерът Асен Василев призна, че коалицията е била трудна, но в началото при формирането ѝ е имало общо разбиране.

"Това беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на "Продължаваме промяната" и ние много ясно сме заявявали, че нашата червена линия е да не допускаме кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия", каза той и допълни:

"Можем да имаме различия точно как да се постигне това, как да се помогне на българските граждани и бизнеса, как да се разходва бюджета, но не и по недопускането на кражби. Това се правеше в едно друго управление, не в нашето управление."

Петков добави, че смята, че част от депутатите на ИТН биха подкрепили правителството. Защото министърът на МРРБ Гроздан Караджов не бил от тях, а "спуснат от незнайни сили". "На тази коалиция й трябва още 12 депутата. Нашите коалиционни партньори, ДБ и БСП обявиха пълната подкрепа", категоричен беше премиерът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика