Има конкретни законови идеи как да бъдат контролирани Иван Гешев и наследниците му

2678
Има конкретни законови идеи как да бъдат контролирани Иван Гешев и наследниците му
Снимка: БГНЕС

Създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор; въвеждане на изискване Народното събрание да не избира във ВСС (Висшия съдебен съвет) действащи прокурори и следователи като мярка за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор във ВСС; съдебен контрол върху отказите на прокурор да образува досъдебно производство за тежко престъпление; ясни правила за разгласяването на материали от досъдебно производство при пълно съобразяване на презумпцията за невиновност. Това е най-важната част от предложенията на Министерството на правосъдието за законови промени (в НПК - Наказателно-процесуалния кодекс, ЗСВ - Закона за съдебната власт и НК - Наказателния кодекс), с които да бъде наложен по-строг контрол върху работата и правомощията на главния прокурор.

Законопроектът ще бъде изпратен за становище на Венецианската комисия. Едва след получаването и отчитането на нейните препоръки, може да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет. Разчетите по Плана за възстановяване и устойчивост са измененията да започнат да се прилагат от второто тримесечие на 2023 г.

Гешев напомни, че не е длъжен да се явява пред парламентарни комисии

"С риск да се повторя от миналата година с оглед и на новото решение на Конституционния съд вече е ясно, че главният прокурор не е длъж...

Припомняме, че именно като условие за вземането на обещаните около 12 млрд. евро за възстановяване от коронакризата в българския план беше включена повишена отчетност на главния прокурор. Отдавна тема номер едно на правосъдната реформа е дали главният прокурор всъщност може да бъде контролиран от когото и да е в България.

ОЩЕ: Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (I част)

"Още в далечната 2009 г. по делото "Колеви" * Европейският съд по правата човека посочи, че в България на практика съществува обективна невъзможност при данни за престъпление главният прокурор да бъде разследван и да му бъде търсена наказателна отговорност.Това е една е от ключовите реформи, предвидени в националния План за възстановяване и устойчивост. Реформата е ангажимент на държавата като такава, независимо дали настоящето или ново правителство ще продължат да работят в рамките на действащия парламент или ще има ново Народно събрание. Ако измененията, свързани с механизма за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, съдебният контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, правата на пострадалите не станат действащо право, догодина България няма да получи следващите плащания по Плана. Ключовите реформи са като пътни жалони и ако не бъдат преминати, финансиране няма да има", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Нямаме съмнения, че ще последва яростна съпротива срещу този законопроект, особено в частта за разследването на главния прокурор", каза заместник-министър Емил Дечев.

КС отхвърли искането на Гешев да не бъде изслушван в парламента

Конституционният съд отхвърли искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко ведн...

* Делото "Колеви срещу България" става въпрос за това дали бившият обвинител номер едно Никола Филчев е поръчал убийството на прокурор Николай Колев. От становище на Комитета на министрите към Съвета на Европа става ясно, че управляващите са длъжни да доведат докрай разследването по продължаващото дело "Колеви", за да се разкрие ролята на бившия главен прокурор, посочен с инициала "г-н Ф.", в аферата с убийството на заместник главния прокурор Николай Колев, застрелян на 28 декември 2002 година.

ОЩЕ: Обичайно невинен - защо все това е резултатът от борбата с голямата корупция?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика