Институтът за пътна безопасност: 40% повече жертви в ПТП, защо служебното правителство не реагира?

3094
Институтът за пътна безопасност: 40% повече жертви в ПТП, защо служебното правителство не реагира?
Снимка: БГНЕС

От Института за пътна безопасност алармират, че от началото на месец май жертвите в ПТП по пътищата на страната са се увеличили с повече от 40%. Експертите отправят въпросите си към президента Румен Радев през медиите, "защото се страхуваме, че и това писмо ще остане без реакция от Ваша страна."

От Института припомнят, че през 2018 година са имали среща с президента Румен Радев, на която той е изразил подкрепата си за прекратяване на корупцията по пътища на България.

Експерти: Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтове

От мантинела, прикрепяна със свински опашки, до подновено съоръжение, закрепено с развиващи се лесно с ръка болтове - това е промяната ...

"Института за пътна безопасност проведе множество срещи с министри, зам. министри, държавни агенции и други представители на властта от служебното правителство и бихме искали да ви уведомим, че

БЕЗОПАСНОСТТА не е сред приоритетите им За нас е учудващо нежеланието на назначеното от вас служебно правителство да не възложи на международни одитори проверка за качеството на ремонтите и строежа на нашите пътища. Напомняме ви, че лично вие и евродепутата Елена Йончева многократно сте настоявали за това. Буди недоумение защо все още служебното правителство не е извършило кадрови и структурни промени в Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата която вие многократно сте критикували за нейната неефективност. Заявените от вас намерения за прозрачност потънаха в мъглата която от години се стеле над МРРБ и АПИ по отношение на концентрацията на договори и поръчки в „шепа“ фирми. И след кадровите промени извършени от вашето служебно правителство тази практика продължава. До този момент не са предприети действия за прекратяване на договори и връщане на авансово изплатени средства на строителните фирми който не са си изпълнили договорните задължения. Налице е силно желание за овладяване на модела „Борисов“, а не за прекратяване на корупцията в сферата на строителството на пътища в България. Констатирахме изключително сериозни ИНСТИТУЦИОНАЛНИ пропуски при ремонта на околовръстния път на гр. Пловдив. Например: АПИ твърди, че има проект съгласуван от Пътна полиция Пловдив, а Пътна полиция Пловдив твърди, че не е разписвал подобен вариант на проект. Питаме, възможно някой в рамките на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ да е положил фалшив подпис на длъжностно лице?", се казва в писмото до медиите. 

От Института по пътна безопасност отправят своите въпроси към президента Румен Радев и отбелязват, че поведението му "се разминава с поведението на назначеното от вас правителство.

1. Кой ви пречи или не ви дава да извършите международен одит на ремонтираните пътища в България?

Кои са местата у нас с най-висок риск от катастрофи?

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) извърши оценка на риска на цяла България по географски принцип, по области и по идентифициране на...

2. Кой ви пречи или не ви дава да извършите кадрови и структурни промени в ДАБДП.

3. Кой ви пречи или не ви дава да бъдат реализирани публичните регистри, за да стане ясно във всеки сектор кой, кои и колко обществени поръчки печели? Много ли е сложно да се използва ARACHNE на Европейската комисия като добър пример ?

4. Кой ще поеме отговорността за лавинообразното увеличение на жертвите от ПТП през последните два месеца."

Експертите са категорични, че ще се противопоставят на "продължаващите процеси на разпад при управлението на Системата за безопасност на движението по пътищата отличаваща се със слаб и безидеен мениджмънт и некомпетентни и вредни политически намеси. Готови сме да споделим своите идеи за решения със всяка институция и личност която има компактността и морала да си послужи с тях."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика