Ирландия предложи да ни помогне за председателството на ЕС

10197
Ирландия предложи да ни помогне за председателството на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Посланикът на Ирландия, н.пр. Джон Бигър изрази готовност за цялостно съдействие в процеса по подготовка за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което по план ще се реализира в периода юли-декември 2018 г. Това стана ясно по време на среща между него и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Ние имаме добро сътрудничество с България и вярваме в приемствеността. В този смисъл сме готови, както да споделим опит, така и да предоставим административен капацитет, свързан с процесите по подготовката за предстоящото ви председателство на Съвета на Европейския съюз.", каза по време на срещата н.пр. Джон Бигър.

Кунева ще отговаря за българското председателство на ЕС

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси е определен за национален координатор по подготовката...

„Благодарен съм за готовността за съдействие. Вярвам, че пряко отговорните за подготовката на държавата ни за председателството ще се възползват от нея. Категорично смятам, че ние, в рамките на Министерството на труда и социалната политика, ще предприемем конкретни действия за повишаване капацитета на ключови експерти и ще предприемем необходимите действия по обмен на знания и добри практики.

По време на срещата между министъра и първия дипломат на Ирландия бяха обсъдени още въпросът с демографската криза у нас, както и възможностите, които Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС предоставя. Министър Калфин отново изрази необходимостта от провеждане на импакт-анализ на възможните последствия от подобно сътрудничество за държавата ни. „Убеден съм, че за това споразумение и последствията от него, трябва да се говори открито и при по-голяма прозрачност. Трябва да се направи сериозно проучване върху това какви ще са реалните последствия за българските производители при евентуален свободен достъп на американски стоки у нас, както и да се отчетат реалистичните възможности българска продукция да намери мястото си на пазара в САЩ", категоричен беше министър Ивайло Калфин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика