Исаков: Русофобските настроения в България са политическа конюнктура

23455
Исаков: Русофобските настроения в България са политическа конюнктура
Снимка: Gettyimages

Благодаря ви, пловдивчани, че опазихте Альоша и ще продължите да го пазите от посегателства, каквито имаше и може би ще има. Да се посегне на него, ще е светотатство. Това каза днес на Бунарджика в Пловдив посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, съобщи БГНЕС.

Плевнелиев: Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век

Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на БНТ, коментирайки отказа ...

Мнозина бяха дошли с цвете в ръка, за да отпразнуват Деня на победата. Руски маршове се редуваха с популярни руски песни, а наред със знамената на България, Русия и на БСП, имаше лозунги от типа на "Нато, върви си с мир" и " България- територия на мира".

Слово произнесе кинорежисьорът и писател с пловдивски произход, участникът в съпротивителното движение Анжел Вагенщайн. Той припомни онзи отрязък от майските дни преди 70 години, когато заради войната са били отменени всички празници до днешния ден, в който дошла отдавна чаканата новина за края. "Настана тишина, каза той. Никоя война не завършва с мир. В тази тишина хората като онемели разбираха, че във войната са загинали 60 милиона души. 110 милиона са воювали на териториите на 40 страни. Победата над фашизма не може да се приватизира, каза още той. Тя е една, обща, на целия свят." Вагенщайн каза още, че не знае партизаните във Франция и Словакия, например, какви песни са слушали, но българските партизани са слушали съветски песни и с най- голямо вълнение са очаквали да чуят от радиоапарата с тежки батерии думите "Говорит Москва". Нека нашият президент Плевнелиев промени интонационната среда, каза още Вагенщайн. България не е Полша, не е прибалтийска република, тя има своя история и в тая история любовта към Русия е нещо свято. Това е особено важно днес, когато над страната ни отново надвисват облаци.

Да не се забравят поуките от войната, каза пред множеството събрали се хора посланикът на Русия Юрий Исаков. Помислете си, колко по- напред щеше да е светът, колко по-богати щяха да са и Русия, и България, ако всички тези хора, загинали на фронта, се бяха върнали. На тържеството присъстваха и посланиците на Казахстан и Беларус. Заедно с посланик Исаков, беше и военният аташе Виктор Авдеев.

Русофобските настроения в България са факт и не могат да се отричат, каза специално за БГНЕС посланик Исаков. Според мен, те са плод на политическа конюнктура, защото всички проучвания на социолози сочат, че по- голямата част от българския народ изпитва симпатия към Русия, към нейната история и култура. Българите не могат да забравят, че руснаци са се записвали доброволци в Руско-турската война, донесла освобождението на страната, това отношение няма да се промени и аз съм сигурен, че ние отново ще изградим пълноценни добри отношения, каза още посланикът на Русия у нас.

Гърция не смята да се отказва от "Турски поток"

Гърция не възнамерява да се откаже от изграждането на разклонението на "Турски поток" в страната. Това заяви гръцкият министър на инду...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика