Ивайло Мирчев: Остава много за вършене в самото НС

3126
Ивайло Мирчев: Остава много за вършене в самото НС
Снимка: БГНЕС

Народният представител от парламентарната група на "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира в социалната мрежа, че най-накрая няма депутатите да получават парите си "в брой, кеш, в плик и на ръка". Това беше прието в новия правилник на Народното събрание.

"Окончателно - депутатските заплати няма да са "в брой, кеш, в плик и на ръка". Всички народни представители на Демократична България гласуваха за предложението заплатите да се получават по банка.

Иво Мирчев намекна, че управляващите били изненадани от ГЕРБ за мораториума на тока и водата

"Предложението на ГЕРБ беше доста изненадващо, беше гласувано, но надявам се днес колегите да проявят разум и да бъде поправена тази гр...

На теория кеш могат да се получат част от т.нар. "представителни", които са около 3400 лв. Но това е решение, което трябва да се вземе на ниво парламентарна група и то да бъде добре обосновано (неясно как). Дори и "представителните" обаче ще се превеждат по банка по подразбиране.

Жалко е, че в 21 в. въобще се обсъжда тази тема и то в парламента. От друга страна само преди броени месеци мисълта, че депутат ще внесе в деловодството документ, подписан с електронен подпис водеше до паника в администрацията. Днес депутатите си имат електронни подписи, а администрацията на НС се справя страхотно с обработката на електронно подписаните документи.

Още преди месеци премахнахме плащанията в брой към депутати, огромният брой служебни коли… Остава много за вършене в самото НС, където все още е невъзможно да си купиш каквото и да е с карта, а задължително трябва да имаш пари в брой.

Несериозно е да искаме да електронизираме страната, а да изпитваме затруднения като депутати да дадем пример как трябва да се случва всичко."

Бимбалов се чуди как Пеевски ще получава заплатата си, но отговор има

"След сериозно обмисляне, диспути и биене на главите в банките (парламентарните, не търговските), депутатите се съгласиха да си получав...

По време на дискусиите депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев на няколко пъти заяви от трибуната на НС, че получаването на парите в брой нарушава Закона за ограничаване на плащане в брой. Когато депутатите започнат да получават заплатата си по банков път, това би довело до повече прозрачност, беше тезата му. От парламентарната група на ГЕРБ категорично заявиха, че плащането по банков път не означава задължително прозрачност. А Десислава Атанасова от своя страна допълни, че те като публични личности така или иначе заявяват доходите си.

Ананиев отвърна, че това не е вярно и в 43-ото и 44-ото Народно събрание са получавали заплатите си в брой. Стигна се и до размяна на реплики за сакове - специално за АМ "Хемус". Впечатление направи позицията на Любомир Каримански от ИТН. Той също не подкрепи идеята за банковия път да е изрично уточнена в правилника - защото всъщност няма нарушение на закона, според него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика