Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Костов: Били сме в положението на Гърция през 97, страната се самоунищожава

17 юли 2015, 10:13 часа • 9134 прочитания

През 1990 и през 1997 година и ние сме били така като Гърция... Гръцкият премиер Алексис Ципрас много късно разбра, че страната се самоунищожава. Това мнение изрази бившият министър-председател Иван Костов в ефира на bTV.

Големият проблем е дали Гърция при тази влошена политическа конюнктура ще може да изпълни тази тежка програма. А тя води до огромно преструктуриране на администрацията и на начина на уреждането на трудовите отношения. Степента на гаранция и благосъстояние на гърците ще бъде много съществено увредено, коментира експремиерът, цитиран от в. "Труд".

Припомняме, че гръцкият парламент се съгласи да изпълни условията на кредиторите и да приложи мерки за реформи и строги икономии. В замяна Атина ще получи трети спасителен пакет. Програмата ще бъде с обем от 80-90 млрд. евро, като правителствата на страните от еврозоната ще предоставят между 40 и 50 млрд. евро от тази помощ, а останалата част ще дойде от Международния валутен фонд и финансовите пазари. Същевременно Гърция ще трябва да заложи в специален фонд държавни активи за 50 млрд. евро.

По думите на Иван Костов самите гърци не могат да вземат 50 милиарда от тези активи, които ще влязат във фонда.

"Дали българските власти има защо да помагат, ако вероятността гърците да се оправят не е много висока. Това трябва да се прецени добре. Има смисъл да се помага на Гърция, ако има висока гаранция, че страната ще се оправи", допълни Костов.

До момента никой не е искал и не е посмял да поиска от България ангажиране с финансови средства за Гърция. Ако поиска, ще кажем "не", каза днес пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

На въпрос кой е виновен за ситуацията в южната ни съседка, Костов отговори, че въпросът изисква доста обяснения. Не може да се каже лесно, че вината е на Европа или на Гърция, посочи той и допълни, че Ципрас е разбрал много късно, че страната се самоунищожава.

"В България, когато бяхме в тази ситуация, имотите бяха на безценица понеже жена ми продаде имоти, за да платим обучението на дъщеря ми. Отникъде нямаше източници на други средства. Гърция сега са в това положение", коментира още бившият премиер.

БНБ, Радев и КТБ

За новия шеф на БНБ Димитър Радев Иван Костов заяви, че той поема много голям риск като оставя екипа на Искров в банката. Има реален риск при евентуално дело да се наложи всички тези хора да си отидат вкупом, смята Костов.

"Сигурен съм, че господин Радев е експерт от най-високата възможна класа. той е важният знак за правилната посока, в която върви стабилизацията на българската банкова система, не само персонално, но и с програмата, идеите и енергията си. Моето желание да разоблича някой винаги ще отстъпи пред стабилността на страната. Бил съм министър-председател и знам какво значи да си отговорен", посочи Костов. Той определи новия управител на БНБ Димитър Радев като специалист от много висока класа.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, отбеляза Костов, цитиран от БГНЕС.

Кампания, целяща да прикрие истинското ограбване на банката, така Костов коментира факта, че неговото име беше намесено в темата КТБ. Европейските институции би трябвало да се заинтересуват какво става с една банка, която беше фалирана, призова той.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, отбеляза Костов.

Той заяви още, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров.

Избори и правителство

Пълен мандат за кабинета "Борисов" прогнозира Костов. "Може да ви се види странно разсъждение, но в България тече частична стабилизация на страната, няма разклащане на политическата система. Страната се стабилизира, тъй като отива към местните избори с предизвестен край. Управляващите ще имат още по-голяма печалба, опозицията ще изгуби още повече", коментира той.

"На хоризонта се очертава пълен мандат за кабинета Борисов", посочи Костов и допълни, че това е така заради изключителната слабост на опозицията.

Според експремиера ДПС е извършило завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция. Той определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с министър-председателя на Турция Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г., предаде Offnews.

Кампанията на ДПС срещу съдебната реформа не е скришна, води се отвсякъде. Но това не е начин да се правят конституционни реформи, не може с буря и с натиск, трябва национален консенсус. Съгласието не може да се изтръгне със заплахи и натиск. Правилна стъпка е да се преговаря, смята Костов. По думите му партията води кампания срещу него с идеята, че нанася щети на РБ. Те действат чисто политически, заяви Иван Костов. "Но ще загубят много след местните избори. Много важно е обаче какво решение ще вземе ПФ за участието си в управляващото мнозинство, тогава нещата ще изглеждат другояче", смята той.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес