Иван Шишков: "Цъкащите бомби" в строителството станаха страшно много

4315
Иван Шишков: "Цъкащите бомби" в строителството станаха страшно много
Снимка: МРРБ

„Оградата“, както наричат временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, е строена от областни управители, а те нямат нужния административен капацитет, за да контролират такъв строеж. Има дори коментари, че тя е била проектирана по един начин, а е изпълнена по друг. Това каза в интервю за „СТУДИО БАНКЕРЪ“ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

"Това означава, че е имало някакви проекти, но не са изпълнени, а това може да стане, когато не спазваш Закона за устройство на територията. В резултат нямаме гаранция за качеството, няма държавна приемателна комисия, няма надзор по време на строителството. Това заобикаляне на ЗУТ е емблемата на цял период от време – между 2015 г. и 2020 г., през който са извършвани всякакви подобни „строежи“, допълни министърът. 

Форсират процедурите за околовръстното на София между бул. "България" и магистрала "Струма"

Да се форсират процедурите по строителството на Софийския околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Ст...

Той посочи, че са направени промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, за да може по законов ред оградата да не е строеж, а временно възпрепятстващо съоръжение. „Явно на политиците от този период ЗУТ, който регламентира строителството в страната, много им е пречил. Радвам се, че този закон все още го има, защото регламентира строителството в страната и носи гаранция, че строежите ще бъдат изградени по всички норми и ще се въведат в експлоатация“, каза арх. Шишков. „Явно им е пречил да направят нещата, както са планирали, но съоръжението по границата не е строеж. Колкото повече са нарушавали ЗУТ, толкова по-лесно им е било да работят. Заради това обаче „цъкащите бомби“ в строителството станаха страшно много“, каза още арх. Шишков.

Министърът информира, че предстои заедно с Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната да се направи анализ колко пари са похарчени за строежа на защитното съоръжение. Той ще покаже и какво реално е построено и различава ли се от първоначално проектираното, както и дали струва толкова, колкото е платено. „Това ще е чисто финансов анализ назад във времето. Ще стъпим на него, за да преценим какво ще правим оттук насетне“, допълни регионалният министър.

Той коментира и темата за строителството на магистралите, като посочи проблемите и защо се е стигнало до тях. „Основният виновен за хаоса в пътното строителство е държавата, а не фирмите. Като възложител тя инициира дейности, които се изпълняват от строителите. Когато те не са регламентирани правилно, има проблеми“, каза министър Шишков. Той напомни, че държавата е възлагала основни ремонти по пътищата, прикрити като текущи, и е раздавала огромни аванси за строителство на участъци, за които няма разрешителни. „Това не е неволна грешка, ако е неволна, значи е некомпетентност. Но явно колкото повече нарушаваш закона, толкова повече започва да ти харесва. В периода 2018- 2020 г. всяка година нещата са ставали по-безконтролни по отношение на възлагането“, отбеляза арх. Шишков. В резултат на това има лошо построени и ремонтирани пътища, както и очернен строителен бранш.

„Очерниха го тези, които възлагаха и удобно се отдръпнаха назад, оставяйки атаките за бранша“, заяви министърът. Според него големите обекти трябва да се строят срещу големи фирми със сериозна механизация, които в нашата държава са малко на брой. „Не трябва да унищожаваме фирмите. Трябва да извадим истинския проблем и да оставим бранша да работи по ясни правила, Така ще разберем коя фирма може и не може. Конкуренцията ще покаже това, защото, когато няма такава няма стимул за развитие на фирмите. Ако създадем конкуренция и ясни регламенти, по които да работят, нещата ще се променят,“ поясни арх. Шишков.

Иван Шишков: Оградата по турската граница е изградена като временно съоръжение

Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо съоръжение. Административно е одобрена като съоръжение, за коет...

Министърът изрази мнение, че предишното редовно правителство е пропиляло 7 месеца за строителството на важни пътни отсечки. Заради бездействието има риск да загубим част от евросредствата за автомагистрала „Европа“. Със седем месеца са се забавили и процедурите около строежа на магистралата „Русе - Велико Търново“. „Моят предшественик искаше повече пари за инфраструктура, но за съжаление нямаше проекти, където да вложи тези средства, а България има нужда от инвестиции, защото нямаме пътища, нямаме магистрали, нямаме свързаност. Ние показахме колко магистрали няма и строителната илюзия, с която бяхме облъчени. Важно е всички политици да направят ясен алгоритъм коя магистрала кога може да се строи. Ясно е, че за 4 години, за един мандат, няма как да ги построим, но трябва да има планиране и да работим за 10 години да стане“, подчерта Шишков. И допълни, че е важно политиците да бъдат експерти с опит, защото в противен случай се създават проблеми на администрацията. „Министърът е администратор и трябва да знае как се администрира една политика. Говоренето е хубаво, но без действия остава в пространството“, каза той.

На въпрос кои са най-важните проекти, по които трябва да работи следващия министър, арх. Шишков отговори, че това са завършването на магистралите „Русе-Маказа“, „Рила“, „Черно море“, „Хемус“ и „Струма“, както и  тунел под Петрохан. Те са изключително ключови пътни връзки, както по стратегическите транспортни коридори, така и за по-добрата свързаност на регионите. Друга важна тема е  налагането на ред в пътния сектор. Стъпка в тази посока ще е разделянето на пътните ремонти на отделни поръчки – за основен и за текущ ремонт. Паспортизацията на пътищата пък ще помогне всеки участък да има подробно досие, за да се знае кога и как е ремонтирано и кога предстои нов ремонт. 

Сектор ВиК също трябва да бъде приоритет за държавата, защото  водопроводната и канализационната мрежа са в тежко състояние, посочи министърът. И информира, че се прави анализ, който да даде картина на реалното състояние към момента и да се знае какви инвестиции са необходими, за да започнем да пестим вода, а не да я пилеем.

Министър Шишков посочи че едно от най-сериозните предизвикателства, с които служебното правителство се е справило, е въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция. „Не го дадохме на областните управители да се занимават, не избягахме от отговорност, а го завършихме в екип. Връзката беше забавена толкова дълго, държавата бе действала на приливи и отливи, нямала е правилно отношение към планирането и сроковете, а и строителят бе загубил стимул да го завърши, защото не му беше търсена сметка“, каза арх. Шишков. Той анонсира, че предстои нова проверка на обекта, за да се види дали фирмата работи по завършване на останалите етапи от строежа.

Иван Шишков: Тунелът под "Петрохан" е изключително забавен

Тунелът под „Петрохан“ е в съвсем начална фаза. Той е изключително забавен. Това каза в предаването „Лице в лице&ldqu...

В отговор на въпрос на журналиста Емил Янев, министър Шишков каза накрая, че не е мислил да се включва в екипа на някои от кандидат кметовете за София на предстоящите избори. Той обаче отбеляза, че в София най-вероятно ще има друго  управление. И посочи, че най-големият проблем на столицата е, че не са изградени всички рингове на града – те отдавна са предложени, но никой не ги изгражда. Общият устройствен план на София се е превърнал в едни фототапет, образно се изрази арх. Шишков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика