Избирателите могат да искат поправка в избирателните списъци до седмица преди вота

11019
Избирателите могат да искат поправка в избирателните списъци до седмица преди вота
Снимка: БГНЕС

След като вчера Народното събрание не прие да има електронно гласуване и отхвърли опцията задължителен вот, днес приеха текстове за грешките и непълнотите в изборните списъци, както и за това кой български гражданин може да гласува за избори за европейски парламент.

Според текст в новия Изборен кодекс всеки всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник.

"Ранобудните студенти" събират подписи в подкрепа на референдум за изборна реформа

От днес, 13 февруари, "Ранобудните студенти" подемат отново инициатива за активно събиране на подписи в подкрепа на предложението на Ро...

Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който е вписан в избирателен списък, може да бъде заличен по негово писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник. Заявленията се приемат от съответната администрация не по-късно от 7 дни преди изборния ден.

Кметът или кметският наместник разглежда заявлението в срок до два дни и се произнася по него с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място.

Решението може да се обжалва пред съответния административен съд в срок до два дни от обявяването му. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в срок до два дни от получаването й в открито заседание с призоваване на жалбоподателя и кмета.

Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Цачева: Вероятно ще сигнализираме КС за текстове от Изборния кодекс

В Конституционния съд вероятно ще бъде подаден сигнал заради текстове от Изборния кодекс. Това заяви на брифинг в парламента зам.-предс...

Освен това българите, които живеят извън границите на Европейския съюз, влизат в забранителните списъци за гласуване на евроизборите и за местните избори.

Текстовете предвиждат да бъдат заличени български граждани от списъците за евроизборите, ако имат настоящ адрес в държава извън евросъюза към датата на съставяне на избирателните списъци. Всички български граждани, които шест месеца преди изборите имат настоящ адрес извън страната, няма да могат да избират кметове и общински съветници.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика