Изборният ден в страната започна нормално (СНИМКИ)

6546
Изборният ден в страната започна нормално (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Всички избирателни секции отвориха навреме в столицата, предаде БГНЕС.

В София в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме, кратко закъснение имаше при отварянето на 5 секция. Към 7.00 часа вече имаше опашка от десетина души, желаещи да дадат гласа си. 1717 са секциите в София, в 681 секции ще се гласува с по две машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

В Плевен 416 са машините, които са на разположение на избирателите. За кратко в една от секциите е имало проблем с машина, но веднага е бил решен. 249 305 са имащите право на глас в Плевен.

В Стара Загора денят на вота също започна спокойно, без нарушения. Избирателните секции в областта са 508, 14 от тях са обособени като COVID секции. В 10 от секциите в областта ще се гласува с подвижни машини.

Във Варна изборният ден започна без проблеми точно в 7 часа сутринта. 410 хиляди души в областта имат право да гласуват. За Варна това са 300 хиляди души. 668 са секциите в областта, 415 за Варна.

В Благоевград секциите отвориха навреме. В благоевградското село Мощанец се провеждат избори "3 в 1", тъй като селото избира и кметски наместник. Общо 316 598 души имат правото да упражнят правото си на глас в над 539 секции в област Благоевград. Гласоподавателите са с 4091 повече спрямо броя им в предварителните списъци за парламентарните избори на 11 юли. Броят на секциите спрямо същия период също се е увеличил с 39. Най-много населени места има в община Петрич – 55, следвана от Сандански с 54 села, а най-малко са населените места в община Кресна – 7, следвана от Банско, Разлог и Якоруда с по 8 села в състава си.

В Бургас над 365 хиляди души имат право на глас. Изборният ден започна нормално и навреме. Избирателните секции са 762. 660 машини са разпределени в 593 секции с над 300 избиратели. В 67 секции е предвидено да има по две машини. В 169 секции в Бургаско ще се гласува с хартиена бюлетина.

МВР: Няма данни за нарушаване на сигурността на изборните секции през нощта

Без тежки инциденти премина нощта преди началото на изборите, съобщиха от МВР. До момента няма сигнали за престъпления, които да затру...

В Сливен денят започна нормално, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 321 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са ангажирани в изборния ден. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен отговарят за реда и спокойствието в региона.

В Русе по данни на Районната избирателна комисия навсякъде на територията на областта изборният ден е започнал нормално и всички изборни секции са отворени. Към момента само на две места в областта има проблем с машините. Става дума за секция 38, която се намира във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, както и 182 секция в Басарбово. На място се намират техници, които след като установят какъв е проблемът ще уведомят РИК и впоследствие ще се реши какво да се предприеме. И двете секции са с по една машина. До момента се е наложила смяна на трима членове на секционните избирателни комисии в областта.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час. Гражданите могат да подадат своя вот в близо 13 хиляди изборни секции. В 9399 от тях се гласува изцяло машинно, като поне 2121 от секциите разполагат с по две устройства. С машини са снабдени всички секции, обхващащи над 300 избиратели.

Във вота за държавен глава се състезават 23 кандидатпрезидентски двойки - 11 от тях са издигнати от инициативни комитети, 12 от партии и коалиции. В изборите за парламент участват 27 формации - 20 партии и 7 коалиции. Над 5000 кандидати в 31 многомандатни избирателни района си оспорват 240-те места в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика