Изводите от кризата и изслушването на премиера Борисов за ДПС

3814
Изводите от кризата и изслушването на премиера Борисов за ДПС
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Изводите на ДПС за справянето на България с кризата от коронавируса и изслушването на премиера Бойко Борисов от депутатите обобщи в ефира на БНТ Нигяр Джафер.

"Парите за здраве не са разход, а инвестиция в здравето на хората, ако щете в икономиката и националната сигурност.", заяви Джафер.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Има лечебни заведения, които са готови да реагират – това обаче са 5 например такива в цялата страна. Има втора група заведения – които има трябваше време и те се подготвиха – областните болници. Има и трета болница – които вероятно и никога няма да се подготвят, каза още експертът на ДПС и допълни: "Тук възниква въпросът за инвестиции в техника, персонал, обучение, иновации..."

За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко реално са те?

"Многократно сме апелирали медицинските специалисти да са подкрепяни финансово и социално. Кризата показа значението на тези хора. Нон сенс е медицински сестри да протестират близо 2 години и да не бъдат чути. Нон сенс е младите специалисти да напускат страната.", продължи тя.

Мощният монопол на НЗОК трябва да бъде разбит, конкуренцията ще доведе до по-добър продукт. Как работи обаче системата на общественото здравеопазване? Тя трябва да обедини всички – частни, държавни, РЗИ-та, работещи с хора на минимални заплати. В момента именно те са на първа линия – заедно с личните лекари, с лаборантите, каза още Джафер.

"Сега е време на единение, противопоставянето просто заради позиция е контрапродуктивно", подчерта тя.

Борисов за тестването за коронавирус: В Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200

Какво правите с тестването на населението, за да има реално отразяване на епидемиологичната картина – с тестване? Този въпрос зад...

Спорен е въпросът за това видяхме ли вчера ПР-акция. "Парламентът показа, че все пак сме парламентарна република – факт, който не е променен и се надявам да не се променя. Премиерът и държавната власт дължат отчет не само като пресконференция в парламента.", добави Джафер.

Трябва да се правят още тестове, смята експертът. "Аз се позовавам на СЗО и на Европейският офис на организацията. Там България е на предпоследно място по брой направени тестове, след нас е Малта." Като сравним броя на населението и броя направени тестове – всъщност сме на последно място, обяви тя. Според нея по-разширеното тестване в страната ще даде възможност за анализ на ситуацията и вземане на решения, свързани с икономическото възстановяване на средата.

Обществото остана със странен привкус от спора какви тестове трябва да се правят PCR или тези за антитела. Като лекар тя подчерта, че всеки лабораторен метод има своите грешки – има фалшиво положителни и фалшиво отрицателни тестове – въпрос на това кой как взима и обработва пробите.

Най-вероятно терминът "извънредно" ще бъде премахнат – ще останат обаче част от мерките. Най-вероятно социалното дистанциране на най-чувствителните групи ще останат за по-дълго. Чисто медицински ще трябва да прецени щаба, подчерта Джафер.

Мярката "60 на 40": По думите на Джафер това е една "работеща мярка" въпреки скептицизма отначало – особено след корекцията на осигуровките. Има още какво да се направи.

Общинските болници са осигурили близо 3000 легла за болни от коронавирус

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обосо...

"Един от изводите от вчерашното изслушване беше, че оттук нататък предстои сериозно планиране за помагане на бизнеса. Ние предлагаме да се направи отделен секторен анализ и диференциран подход при структурите, които са най-засегнати.", каза тя.

Друга част от мерките трябва да е в социалните сфери.

"Има нужда от оперативни действия вече, от истински план за излизане от кризата.", подчерта Нигяр Джафер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика