Желязков: България ще заведе дело пред Съда на ЕС за пакет Мобилност

3635
Желязков: България ще заведе дело пред Съда на ЕС за пакет Мобилност
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че когато законодателните изменения по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС:

„Заявили сме ясно намерението си, че ще търсим арбитража на съда, защото предложените мерки са непропорционални“, подчерта министърът след срещна с представители на международните превозвачи“.

Пакет "Мобилност" отново тръгна напред и изглежда в ущърб на България

Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха съгласие за спорните моменти по пакет "Мобилност" след дълга нощ на преговори. ...

„За мен е важно каква ще бъде и позицията на „Зелените“ по Пакета за Мобилност I, които от една страна подкрепят пакета, с който няма да се постигне декарбонизация на Европа, а карбонизиране. Това заяви министърът на извънреден брифинг. По думите му в момент, в който се обсъжда инициативата „Зелена сделка“, за ограничаване на въглеродните емисии и борба с климатичните промени, Председателството на Съвета на ЕС и докладчици в ЕП в постигнатите предварителни договорености налагат текстове, които ще доведат до повишаване нивото на вредни емисии от камионите.

„Това поражда силно недоумение и съмнение доколко са сериозни амбициите на част от държавите членки за реално намаляване на замърсяването от камионите. В момента се наблюдава несъответствие между политиките, които се водят на европейско ниво, което поставя под въпрос цялостното функциониране на ЕС“, посочи Росен Желязков.

„Връщането на превозното средство в държавата по установяване на точно определена честота не е нито социална, нито пропорционална мярка, което ясно сочи, че първоначално заложените амбиции в Пакета за Мобилност I не са постигнати. Цели региони в ЕС ще бъдат на практика откъснати, ако бъде прието изискването камионите да се връщат в държавите по установяване. С решението ще се ограничи достъпът на транспортните превозвачи от периферните държави до Единния вътрешен пазар“, каза министър Росен Желязков. Той допълни, че това ще попречи за правилното функциониране на Единния вътрешен пазар и ще подкопае основните принципи на ЕС.

Министърът изтъкна, че подобряването на условията на труд на водачите и подобряването на пътната безопасност са последните елементи, които са били взети под внимание при постигането на договореностите. По думите му това се потвърждава от задължението превозните средства да се връщат на 8 седмици, а водачите да се връщат на 4 седмици в държавата по установяване на фирмите или в държавата по адресна регистрация, като все още не е ясно дали е прието предложението на единомислещите държави, водачите сами да избират къде да прекарват почивката си. Министърът подчерта, че с последните текстове на водачите се забранява ползването на 45 часовата седмична почивка в кабините на камионите, като е прието предложението на ЕК за изграждане на охраняеми паркинги със съответните условия за почивка на водачите.

„Ще предложа на министрите от групата на единомислещите, както и на тези, недоволни от едностранно наложените текстове, да представим съвместна декларация, за да бъде ясно за европейките граждани, разминаването между постигнатия резултат от триалога и инициативно заложените цели в Пакет мобилност I. Надявам се нито Съвета, нито Комисията, нито ЕП да одобрят финално подобни разпоредби“, коментира още Росен Желязков.

Преговорите за пакет "Мобилност" зациклиха

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета "Мобилност" между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комиси...

„При всяко положение, липсата на пропорционалност, засяга всички държави от периферията на Европа. Независимо дали е от западната, източната, балтийската или южната периферия на континента. По отношение на нашата позиция, ние сме заявили намерение за това, че ще търсим Съда на ЕС, за да защити интересите на периферните държави членки. Напълно ясно е, че това са непропорционални и дори дискриминационни текстове“, категоричен бе Росен Желязков.

България ще сезира Съда на ЕС, ако предварителното споразумение между евроинституциите за пакета "Мобилност" бъде окончателно утвърдено, заяви и председателят на парламентарната комисия по транспорт Халил Летифов пред БНР. Той изрази недоволство от договореното изискване не само шофьорите, но и камионите да се връщат в страната си през определен период от време:

"За мене е изненадващо това, което са направили Комисията по транспорта и Европейският парламент, защото е пипнато тук-там, но ограниченията за нас си остават. Целта е да се накаже периферията, разбирайте балтийските държави, Румъния, България, което е жалко".

Халил Летифов очаква правителството ще проведе разговори по темата следващата седмица и прогнозира протести на превозвачи.

Припомняме, че днес беше постигнато съгласие по два от най-спорните въпроси в пакета "Мобилност", на които България се противопостав. Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който трябва да се плаща от работодателя. Това е част от постигнатото споразумение по пакет "Мобилност" между Европейската комисия, Европарламента и Съвета.

Професионалният транспортен сектор на източноевропейските страни с обща позиция

Представители на най - големите професионални организации сезират институциите в Брюксел за въздействието и ефекта на някои от нормите ...

Шофьорът ще бъде задължен да се връща в страната, в която е регистрирано превозното средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира.

Камионите пък ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.

Камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани с т.нар. "умни тахографи", които да отчитат международните операции, първите - до 2025-а, а вторите - до 2026-а година.

Потвърдено е обаче изключването на командироването на транспортните работници от общата директива за командироването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com