Йотова: Длъжни сме да търсим онова, което ни сплотява като нация

1623
Йотова: Длъжни сме да търсим онова, което ни сплотява като нация
Снимка: БГНЕС

Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка, която се проведе пред паметника на Опълченците в София.

„Българската история показа, че можем да пазим този завет в манастирите и килийните училища, във въстанията и сраженията, както и в домовете си, опазвайки духа на една велика народност. Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите”, подчерта вицепрезидентът, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Илияна Йотова: Кирилицата е дело на българската държава

“От кирилицата тръгва нашата национална идентичност“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Плиска, където в Деня на С...

Според Илияна Йотова не е достатъчно само да помним подвига, съхранен в каменните паметници, страниците на книгите и в дните, които отброяват годишнините. „Често поглеждаме към миналото като на непресъхващ извор на гордост и търсим упование и поуки, но това не е достатъчно, ако нямаме големи български каузи днес, както и волята да ги осъществим”, посочи вицепрезидентът.

Снимка: БГНЕС

По думите на Йотова сме длъжни да търсим онова, което може да ни накара да се чувстваме сплотени като нация, а институциите трябва да знаят как се развива държавност, как се опазва българщина и как се отговаря на очакванията на хората. „С всяко дело, с всяка крачка и всяко решение трябва да следваме завета и подвига на българските опълченци“, допълни вицепрезидентът.

Ограничават движението през Шипка заради честванията на Шипченската епопея

На 26 август, от 9.00 часа до 22.00 часа, за честванията на 140-ата годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзит...

Йотова припомни, че българският писател класик Иван Вазов пише одата „Опълченците на Шипка”, за да събуди българската съвест и самочувствие, а чешкият художник Ярослав Вешин запечатва в прочутото си платно образа на опълченеца Никола Корчев със светинята, Самарското знаме, в ръце – поразен от достолепието на един българин, който е забравил себе си, защото помни Родината.

„Има един връх в България, който се извисява над всички останали. Не по височина на метрите, а по височината на саможертвата и куража. В сърцето на всеки българин Шипка е най-високото и епично място, защото там преди 140 години шепа опълченци заедно с руски воини защитиха не само прохода, а българската чест. Изковаха свободата и се превърнаха в герои. Те не го направиха, за да запишат имената си в историческия летопис, макар и останали завинаги в него, не го направиха за слава и награди, а защото вярваха в народа си, езика си и в българщината”, заяви вицепрезидентът.

На паметника на Опълченците беше отслужена литургия в памет на загиналите герои в Шипченската епопея и бяха поднесени венци и цветя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика