Йотова: Плевнелиев ще последва политическата съдба на Петър Стоянов

18705
Йотова: Плевнелиев ще последва политическата съдба на Петър Стоянов
Снимка: БГНЕС

На пресконференция в Шумен евродепутатът от Групата на социалистите и демократите и кандидат на Коалиция за България за нов мандат в Европейския парламент Илияна Йотова заяви, че няма нито една друга държава в ЕС, в която така настървено темата за Украйна да се ползва като коз във предизборния дебат, нито пък да се превръща в централна тема на кампанията за избори за Европейски парламент.

Запитана за иницираното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, Йотова заяви:

Паралелната листа на АБВ е световен прецедент, убеждава Йотова

Много силно казано е да се говори за разцепление в БСП. Ние не сме кръжок, а политическа формация и имаме устав. Отдавна минаха време...

"Що се отнася до президента Плевнелиев, с изумение научих, че е направил две странни изявления - първото е, че не е президент на България, а на ГЕРБ, а второто е, че у нас има руско малцинство. Всъщност, добре помним, че един друг български президент бе заявил "Аз съм седесар!" и всички знаем колко зле завърши в политиката. Сегашните изказвания на президента Плевнелиев ми звучат по същия начин".

"Тезата, че АБВ ще разширява влиянието на левицата е напълно невярна. Това е проект, който атакува само и единствено БСП, а крайната му цел е съвместно управление с ГЕРБ след едни предсрочни избори", каза още Йотова. Тя допълни обаче, че не вярва проектът АБВ да успее, тъй като подобно на всеки политически проект, заченат в лабораторни условия, и този е обречен да се провали.

Евродепутатът прогнозира, че е много вероятно едва три, максимум четири партии да преминат високата процентната бариера и да изпратят български представители в ЕП.

"Мисля, че политическият пейзаж е доста фрагментиран, има доста нови играчи на сцената, при което се оказва, че три-четири партии се борят за един и същи профил гласоподаватели", продължи коментара си тя.

"На мен обаче много ми се иска след датата на евроизборите не просто да изпратим български представители в ЕП, а да формираме отборът на България, където ще можем да се обединяваме по големите теми, засягащи нашата страна, а не както бе досега, когато мнозина колеги пренасяха партизанщината си и кавгите от националната политика на европейска сцена", заяви Илияна Йотова.

Протести срещу Плевнелиев в София, пращат го в дълъг отпуск

Няколко десетки граждани се събраха на пореден протест пред сградата на "Дондуков" 2 и издигнаха лозунги срещу президента Плевнелиев. С...

Тя смята, че пред българските и европейските социалисти стоят три големи въпроса, които трябва да бъдат поставени на масата. На първо място това е желанието за постигане на политически поврат в политиката на ЕС - нещо, което е реално възможно днес, тъй като за първи път от десет години насам, Групата на социалистите и демократите има възможност да бъде най-голямата и влиятелната в Европейския парламент.

На второ място Йотова поставя промяната в работата на евроинституциите, които през последно време са се капсулирали, затворили са се в себе си, а в резултат европейските граждани изпитват пълно неразбиране и недоверие към тях.

Третият приоритет, който тя определя като решаващ за успешното представяне по време и след изборите, е борбата с бедността.

"Има немалко държави, в които всеки втори човек до 29 годишна възраст е безработен. Това е резултат на политиката на затягане на коланите, което досегашното дясно мнозинство упорито налагаше. Един от редките, но и много скъп за нас пробив, който успяхме да направим, бе политиката за младежки гаранции - реален ангажимент към трудовата заетост на младите хора, които намират трудности да си намират работа", подчерта Йотова, цитирана от КРОСС.

Тя допълни, че следващите български евродепутати ще трябва да се справят с въпроси като неправомерно продължаващата дискриминация срещу български граждани на пазарите на труда на ЕС, въпреки че тези ограничения трябваше да отпаднат на 01 януари 2014 г.

Първанов: В случая с ЦИК, президентът не подходи прецизно

Институциите в България са в остър конфликт. Той се вижда във всяка стъпка, която предприемат управляващите и това влияе негативно върх...

Друга тема, която според Илияна Йотова, ще бъде приоритетна в следващия мандат, е включването на България в Шенгенското пространство.

"Мисля, че изминалият мандат се превърна в синоним на груби двойни стандарти и нашата страна е ярък пример за това", каза евродепутатът.

Тя допълни, че си поставя за цел да продължи да работи за законодателни инициативи, които могат да прераснат в конкретни резултати за България и даде пример с работата си по европейско законодателство за Черно море, което смята за един от най-големите си успехи през изтичащия мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com