Йотова: Президентството не е оказвало натиск за уседналостта

1067
Йотова: Президентството не е оказвало натиск за уседналостта
Снимка: БГНЕС

Не е имало натиск от страна на президентството за промяната относно уседналостта в Закона за българското гражданство. На мнение съм, че трябва да има активна регистрация за избори. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по горещата тема с изборното законодателство.

Вицепрезидентът отрече президентството да е оказвало натиск на служебното правителство относно уседналостта за избори. Тя защити позицията на Румен Радев, който бил казал каквото си мислили повечето българи. Нито за секунда в позицията на Румен Радев нямаше забрана за гласуване на българите в чужбина, настоя Йотова пред Нова телевизия. Може би министерството на правосъдието е надвишило своя капацитет в случая, но нали сме наясно, че каквото и да направи един служебен кабинет, няма значение, когато се формира редовен парламент, който трябва да разгледа тези идеи, каза Йотова пред Нова телевизия. Бях доста втрещена, че правосъдното министерство не заговори, добави тя.

Радев с обръщение към нацията по повод на уседналостта

Държавният глава Румен Радев ще направи официално обръщение към нацията. В него той ще изложи мотивите си за ограничаването на избирате...

Йотова беше категорична, че конституцията е ясна и пази изборните права на българите в чужбина. Колко обаче са българите в чужбина, има ли активни списъци с тези, които могат да гласуват, попита тя. Трябва да се говори за недокрай възстановеното българско гражданство на някои наши сънародници в Турция. На мнение съм, че трябва да има активна регистрация, заяви Йотова.

Знаете ли, че в Турция има само едно българско училище? Ние работим ли с тези хора, за да искат те да са българи? Работим за българско гражданство, но не и за българско самосъзнание, смята вицепрезидентът.

Няма да коментирам емоционалните нагласи на служебния премиер и служебното правителство. Беше най-важно да бъдат проведени нормални и честни избори – тази задача беше изпълнена. Така Йотова коментира емоционалния изблик на служебния премиер Огнян Герджиков, че трябва да е ясно при служебно правителство чия воля надделява – на президента или на служебния премиер. Йотова се съгласи, че може би служебното правителство оставило патриотичните формации „да се наиграят” с блокадата на границата, но в крайна сметка кабинетът се е справил.

Други теми

Уволненият заради уседналостта чиновник: Румен Радев искаше промяната спешно

Историята на законопроекта за промяна на Закона за българското гражданство започва миналата седмица, когато бях в командировка. Указани...

Може би крайното самочувствие изигра лоша роля за БСП да не спечели изборите, каза Йотова, която уточни, че не била в кампанията и затова не е добър събеседник по темата. Оттук-насетне ролята на конструктивна опозиция е най-добрият вариант, вярва вицепрезидентът.

Относно референдума в Турция Йотова коментира, че очевидно Анкара, на средата на пътя, ще се откаже от членството си в ЕС. Тя вижда като фактическо отказване връщането на смъртното наказание в Турция, което вероятно ще стане с референдум. Засилва се ролята на България за ЕС след референдума в Турция, вярва Йотова.

Илияна Йотова благодари на предишния вицепрезидент Маргарита Попова, която била създала страхотна структура и атмосфера, с което улеснила работата ѝ сега. Говорим си непрекъснато с Румен Радев – търся често неговите съвети, заяви Йотова. Тя взе отношение и към нападението срещу журналисти от Нова телевизия, като изрази надежда, че и в България все някога ще има бързи действия на властите и ще има прозрачност по конкретния случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика