Йовчев: Няма как да бъде подслушан разговор, който не се е състоял

18595
Йовчев: Няма как да бъде подслушан разговор, който не се е състоял
Снимка: БГНЕС

Няма как да бъде подслушан разговор, който по твърдение на тези, които би трябвало да са участвали в него, не се е състоял. Ако има структури, които извършват незаконно подслушване, това е нарушение на закона. Но за да може да бъде извършено такова разследване, трябва да има някаква конкретика. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод сигнала за запис на разговор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия президент Георги Първанов, предаде „Фокус”.

По думите на Йовчев структури и средства на държавата не са използвани при незаконно подслушване, а това може да се докаже лесно, защото вече има въведена система за контрол. „Знаем всяко едно средство, което може да извърши запис, къде се е намирало, защо и това може да се провери и документира”, заяви Йовчев.

Йовчев: В МВР и ДАНС не са изготвяни искания за СРС спрямо Първанов, Борисов или Петков

В МВР и в ДАНС не са изготвяни искания за СРС спрямо бившия президент г-н Георги Първанов, бившия министър-председател г-н Бойко Борисо...

„На какво основание да разпитваме когото и да било? Ние не се интересуваме от това нещо. Аз лично не се интересувам кой с кого се е срещал, какво са говорили и въобще срещали ли са се. Информация, която съдържа данни за извършени престъпления, би представлявала интерес, но в този случай – не. Държавата няма никакво касателство по този скандал”, посочи вицепремиерът .

„Съмнявам се ДАНС да е поканила Патрашкова и Борисов, защото ако няма разпореждане на прокуратурата, те едва ли биха го направили – нямат основание за това. Не съм информиран да има такова разпореждане. Процесите са доста динамични, така че не зная. Ако прокуратурата прецени, че трябва да се извърши такава проверка, тя ще определи обема от действия, които е необходимо да извършват компетентните органи и те ще бъдат извършени”, заяви още Йовчев по повод информация, че ДАНС ще разпитва журналистката Кристина Патрашкова, която твърди, че има запис от срещата на Борисов и Първанов, както и другите основни лица в скандала.

По думите на Йовчев проверката на акции на МВР с участието на специализирани полицейски сили се удължи с една седмица, тъй като обемът е голям, но първоначалните данни са обезпокоителни.

„Въпросът не е да се проверят само тези, които бяха кръщавани с гръмки имена, а да се провери като цяло как се извършва този тип дейност. В закона ясно е опоменато при какви обстоятелства могат да бъдат използвани сила и помощни средства”, допълни той.

Надявам се никога да не използваме водното оръдие до парламента, казва Йовчев

Да, имаме на разположение водно оръдие, когато има информация за големи протести. Надяваме се обаче да не се стига до момент, в който д...

„Аз искам да се убедя как се извършва тази дейност в МВР, не само как е извършвана, и да бъдат взети съответните мерки оттук-нататък по никакъв начин да не се допусне превишаване на правомощията”, каза още Йовчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика